Nieuws

Huis kopen met een overbruggingskrediet?

Het afsluiten van een overbruggingskrediet om toch je droomhuis te kopen, zonder dat de overwaarde al beschikbaar is voor een nieuwe hypotheek. Dat kan met een overbruggingskrediet.

maandag 20 mei 2019
Huis kopen met een overbruggingskrediet?

In de huidige markt wachten veel mensen niet met het kopen van een woning totdat de oude is verkocht. Daar is vaak de tijd niet eens voor. In die situatie kan je de overwaarde van het oude huis nog niet gebruiken bij de aankoop van de volgende. Om de hypotheek toch rond te krijgen, kan het afsluiten van een overbruggingskrediet uitkomst bieden. Dat werkt als volgt.  

Het woord ‘overbruggingskrediet’ zegt het eigenlijk al. De lening overbrugt de tijd waarin overwaarde nog niet gebruikt kan worden voor de financiering van de koop. Ter verduidelijking een voorbeeld:

  • Je hebt een resterende hypotheek van €150.000. De huidige marktwaarde van dat huis is €235.000. Je hebt dus een overwaarde van 85.000.
  • Je hebt een ander huis gekocht voor 300.000. Gezien je inkomen kan je een hypotheek krijgen voor €225.000.
  • Je hebt de €75.000 overwaarde echt nodig voor de koop van de nieuwe woning. Om toch de woning te kopen sluit je een overbruggingskrediet af.

Maximale lening hangt af van situatie

Bij het afsluiten van deze lening loopt de bank risico. Daarom rekent de bank een maximaal krediet van wat je kunt lenen. Hoe hoog het krediet is, is afhankelijk van het volgende:

  • De woning is op papier verkocht, maar de overwaarde is nog niet vrij > De bank heeft in dat geval meer zekerheid. De bank houdt dan 3% van de koopsom in van je krediet. Voorbeeld: €235.000 x 3% = €7.050. Je maximale krediet is dan €85.000-€7.050 = €77.950
  • De woning staat nog te koop > De bank heeft nu minder zekerheid dat de woning verkocht wordt. Daarom wordt 10% van de hoofdsom min de huidige hypotheek ingehouden. Voorbeeld: €235.000 x 90% - €150.000 = €61.500.

Mocht je de resterende €13.500 niet hebben? Dan kan je dit bedrag eventueel meefinancieren bij je nieuwe hypotheek. Zodra je de overwaarde hebt ontvangen, los je dit bedrag weer af. Voor je dit doet is het wel goed om te kijken of de risico-opslag omlaag kan.

Hoe lang heb ik om af te lossen?

Sommige geldverstrekkers geven alleen een overbruggingskrediet wanneer het huis op papier is verkocht, het termijn van het krediet is dan vaak beperkt. Andere bieden soms een termijn van 12 tot 24 maanden. Lukt het je in deze periode niet om je oude huis te verkopen, dan kan je de bank vragen het krediet verlengen. Dit kan wel een hogere rente met zich meebrengen.

Het kan ook zijn dat je huis wel binnen het gestelde termijn wordt verkocht, maar voor een lagere prijs dan verwacht. Als mogelijke oplossing kan je het tekort omzetten naar een hypothecaire lening. Een andere optie is het herfinancieren van de hypotheek. Houdt wel rekening met extra kosten.

Hypotheek verlagen met restant

De bank zal van je verlangen dat je het overbruggingskrediet aflost zodra de overwaarde van je huis vrijkomt. Heb je dan nog overwaarde over? Gezien de bijleenregeling is het interessant om daarmee je nieuwe hypotheek te verlagen. Een adviseur kan je hier meer over vertellen.

Bij het kopen van een nieuwe woning komt veel kijken. Zeker als je oude huis niet (direct) verkocht is. Een overbruggingskrediet maakt meer mogelijk. Laat je wel goed adviseren, zodat je weet wat in jouw situatie de beste optie is en op welke kosten je moet rekenen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie