Nieuws

Grootste pensioenfonds hint op verlagen pensioenen

Het verlagen van pensioenen komt steeds dichterbij. Ook het ABP waarschuwt haar deelnemers ervoor. Jij als (toekomstig) gepensioneerde betaalt dan de rekening en ontvangt minder pensioen.

maandag 6 mei 2019
Grootste pensioenfonds hint op verlagen pensioenen

Het ABP bracht recent weinig opbeurend nieuws, al werd een poging gedaan het voorzichtig te brengen. Dit jaar blijven de pensioenen gelijk, zo belooft het grootste pensioenfonds van Nederland. Voor de langere termijn is deze belofte er niet. Net als andere pensioenfondsen blijft het ABP last houden van de aanhoudende lage rente. De historisch lage rente mag dan een voordeel zijn als je een huis koopt, goed voor je pensioen is het niet.

Al langer klinkt de waarschuwing dat het verlagen van de pensioenen onvermijdelijk is op termijn. Nu wordt er door het ABP concreet het jaartal 2021 bij genoemd. Of eerder bij tegenvallers.

Hogere beleggingswinst pensioenfondsen

In het eerste kwartaal van dit jaar keerde het vertrouwen terug op de aandelenbeurzen. Pensioenfondsen beleggen met een deel van het pensioenvermogen in aandelen. Hierdoor profiteren ze van stijgende koersen. Het probleem is dat het vertrouwen ook zo maar weer om kan slaan. Bijvoorbeeld door het verder oplaaien van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Winst in één kwartaal is dan ook geen garantie.

Aanhouden lage rente een probleem

Belangrijker dan het vaak grillige rendement op beleggen is de aanhoudende lage rente. Pensioenfondsen lenen een groot deel van de pensioengelden uit, in ruil daarvoor ontvangen ze rente. Met de inkomsten moeten ze niet alleen nu alle pensioenen kunnen betalen, maar ook in de toekomst. Het probleem van de huidige lage rente-inkomsten is dat op langere termijn een tekort dreigt. Zoals we vorige week schreven, valt te verwachten dat lage rente nog wel even aanhoudt.

Pensioenen verlagen uiterste lapmiddel

Pensioenfondsen kunnen op verschillende manieren proberen om hun financiën op orde te brengen, waaronder:

  • De pensioenen niet meer te verhogen (niet indexeren, ofwel corrigeren met inflatie)
  • De pensioenpremie verhogen, je legt hierdoor meer in per maand
  • De werkgever vragen extra geld te storten


Heeft het bovenstaande niet of onvoldoende geholpen, komt het verlagen van pensioenen naar voren als meest verstrekkend lapmiddel. In de praktijk ontvang je minder pensioen. Deze verlaging heeft doorgaans gevolgen voor zowel reeds gepensioneerden als deelnemers die nog bezig zijn met het opbouwen van hun pensioen.

Pensioenen verlagen in 2021?

Het ABP acht het verlagen van pensioenen reëel in 2021. Voor volgend jaar stelt het fonds haar deelnemers nog gerust. Wel wordt zekerheid niet gegeven. Zo kan het alsnog noodzakelijk zijn wanneer bijvoorbeeld de resultaten op beleggingen tegenvallen. De pensioenproblemen reiken overigens verder dan het ABP. Bij andere grote pensioenfondsen, zoals het PMT, PME en PFZW, valt het verlagen van pensioenen ook niet uit te sluiten.

Dekkingsgraad als maatstaf

Een belangrijke maatstaf voor de financiële gezondheid van een pensioenfonds is de dekkingsgraad. Deze mag niet langer dan vijf keer in een jaar, per maand gemeten, onder de 104 procent zijn. In de praktijk heeft een fonds dan tegenover iedere €1 aan verplichtingen €1,04 aan verwachte inkomsten. Het exacte verplichte percentage kan licht afwijken per fonds en wordt vastgesteld door de overheid. Als een pensioenfonds niet voldoet aan de eisen, moet het fonds maatregelen treffen.

Los van pensioensparen via je salaris kan je zelf ook aanvullend sparen voor je pensioen. Op die manier ben je niet alleen afhankelijk van het pensioenfonds.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie