Nieuws

Depositosparen in het buitenland? Hogere rente maar vaker boeterente

Sparen bij een van oorsprong Turkse, Tsjechische of Estlandse bank. Zeker deposito’s over de grens bieden vaak de hoogste spaarrente. Keerzijde van de medaille zijn de vaak strikte voorwaarden.

maandag 27 mei 2019
Depositosparen in het buitenland? Hogere rente maar vaker boeterente

Sparen over de grens wordt steeds makkelijker. Via verschillende sites heb je vrij snel een rekening opgetuigd met een relatief hoge spaarrente. Geld vastzetten bij een buitenlandse bank levert een hogere rente op dan bij Nederlandse aanbieders. Of je het moet willen is de volgende vraag. Heb je jouw geld door omstandigheden toch nodig, dan blijkt de rente duur betaald.

Onderzoeksbureau MoneyView nam de spaarmarkt onder de loep, waaronder spaardeposito’s. Hierbij staat je geld vast voor één, twee of meerdere jaren. Een langere termijn houdt doorgaans een hogere rente in. Nadeel is dat je niet altijd, zoals bij een reguliere spaarrekening, op elk moment saldo kan opnemen.

Boeterente bij opnemen spaargeld

Wil je tijdens de looptijd toch je spaarsaldo opnemen? Doorgaans kan dat wel maar gelden aanvullende voorwaarden, zoals een boeterente. Deze boete is een vergoeding voor de rente-inkomsten die de bank misloopt door de opname. Voor impactvolle gebeurtenissen hanteren sommige aanbieders soepelere voorwaarden en betaal je geen boete. Denk daarbij aan bijvoorbeeld:

  • Het kopen van een woning
  • Trouwen of samenwonen
  • Scheiden
  • Werkloosheid of arbeidsongeschiktheid
  • Overlijden


Toestemming nodig van de bank

Bij 32 procent van de aanbieders is toestemming nodig van de bank. In dat geval bepaalt de bank of jouw reden belangrijk genoeg is voor het beëindigen van de rekening. Je loopt het risico dat dit alleen tegen een boeterente kan of dat de bank helemaal niet akkoord gaat.

Striktere regels buitenlandse aanbieders

Buitenlandse aanbieders zijn minder soepel bij het beëindigen van een deposito. Van de 12 buitenlandse spaardeposito’s die je in Nederland kunt afsluiten, kan er je er bij 10 überhaupt niet boetevrij opnemen. Ook niet bij overlijden, werkloosheid of andere onvoorziene omstandigheden. Wordt de rekening toch beëindigd, krijg je als spaarder wel je inleg maar niet de opgebouwde rente terug. Zeker als je al jaren rente hebt opgebouwd is dat een behoorlijke domper op de spaarvreugde.

Voorwaarden reguliere spaarrekeningen

Niet alleen bij deposito’s is het goed om vooraf de voorwaarden te checken. Spaarrekeningen zonder vaste looptijd kunnen ook aanvullende regels hebben. Voorbeelden zijn:

  • Een minimale inleg
  • Het vooraf moeten aankondigen van een opname, om zo een boeterente te voorkomen
  • Een basisrente met een opslag die afhankelijk is van het saldo in een bepaalde periode
  • Spaarrekeningen voor een specifieke groep spaarders (bijvoorbeeld kinderspaarrekeningen of rekeningen voor zakelijke doeleinden)
  • Klimrente, waarbij de rente jaarlijks stijgt wanneer er geen saldo wordt opgenomen


Veel buitenlandse banken verslaan Nederlandse aanbieders met afstand als het gaat om de rente. Op het gebied van voorwaarden ligt het anders. Ga dan ook niet alleen af op de hoogte van de rente. Vervelend als de trouwerij of woningaankoop nog meer kost omdat je de voorwaarden van je spaarrekening niet hebt gelezen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie