Nieuws

Budget hypotheek afsluiten? Let op deze beperkingen!

Jarenlang korting op de hypotheekrente, wie tekent daar nu niet voor! Let als het om een budget hypotheek gaat wel op de voorwaarden. De korting kan alsnog onvoordelig uitpakken.

woensdag 8 mei 2019
Budget hypotheek afsluiten? Let op deze beperkingen!

Veel banken hebben een budgethypotheek in hun assortiment. Bij zo’n hypotheek profiteer je van een korting op de hypotheekrente. Dit voordeel krijg je alleen niet cadeau. Kenmerkend voor budget hypotheken zijn de beperkende voorwaarden. Wees je bewust van de nadelen en let bij het afsluiten van de hypotheek niet alleen op de hoogte van de hypotheekrente.

Waar ABN Amro de term budget hypotheek gebruikt, houden ING en Rabobank het op Basis Hypotheek. Los van de verschillende namen komt het op hetzelfde neer, een hypotheek met een scherpe rente en afwijkende regels.

Wat bespaar je met een budgethypotheek?

De korting op de hypotheekrente varieert per bank. Op dit moment is een verschil van 0,20 procent met de reguliere rente haalbaar. Uitgaande van de actuele gemiddelde woningprijs kan dit €600 aan lagere rentelasten (bruto) opleveren. Een mooi terugkerend voordeel bij een hypotheek waarvan de rente doorgaans 10 jaar of langer vast staat.

Nadelen budget hypotheek

Alhoewel voorwaarden per bank en per hypotheek verschillen, kennen budget hypotheken de nodige beperkende voorwaarden. Vijf belangrijke aandachtspunten zijn:

 • Hypotheekrente op offerte
  Bij een reguliere hypotheek profiteer je ook na het uitbrengen van de hypotheekofferte van een rentedaling. Als de rente voor het passeren van de hypotheek daalt, geldt alsnog de lagere rente. Bij een budget hypotheek is het gebruikelijk om de rente op de offerte aan te houden, zeker als die hoger ligt dan de actuele stand.

 • Direct rente betalen
  Het betalen van rente kan al starten na het ondertekenen van de hypotheekakte in plaats vanaf het passeren van de hypotheek. Daarnaast is de offerte vaak minder lang geldig. Heb je toch meer tijd nodig, dan loop je het risico op een hogere rente of een boetebedrag. In deze woningmarkt heb je als koper overigens sowieso vaak weinig tijd om de deal te sluiten.

 • Minder boetevrij aanvullend aflossen
  Veel huiseigenaren lossen extra af op hun hypotheek en profiteren hierdoor van lagere maandlasten. Niet altijd heb je bij een budget hypotheek dezelfde ruimte om boetevrij af te lossen. Check in de voorwaarden of er afwijkende regels gelden.

 • Hogere kosten bij annulering
  Heb je het hypotheekcontract van de bank al getekend maar gaat de koop toch niet door? Het is gebruikelijk dat de bank in die situatie kosten in rekening brengt, als vast bedrag of percentage van de hypotheeksom. Reken bij een budget hypotheek op hogere annuleringskosten.


Opletten bij verlenging rentevaste periode

Wanneer de rentevaste periode van je hypotheek afloopt, krijg je van de bank een nieuw rentevoorstel. Normaal gesproken ga je er op vooruit als de rente in de loop van de tijd is gedaald. De kans is groot dat dit niet het geval is bij een budget hypotheek, waar de hogere rente uit het verleden geldt. Overigens is oversluiten in dat geval een mogelijke oplossing.

Budget hypotheek geen optie?

Naast het bovenstaande zijn er nog meer aandachtspunten. Zo heb je bij sommige budget hypotheken bijvoorbeeld keus uit minder hypotheeksoorten en kan de maximale mogelijke hypotheek lager liggen. Toch is het niet zo dat je een dergelijke hypotheek in alle gevallen links moet laten liggen. Het rentevoordeel kan jarenlang lagere maandlasten opleveren. Wees je wel bewust van de mogelijke risico’s en maak een bewuste keus.

Wil je weten welke hypotheek aansluit bij jouw situatie en de laagste maandlasten biedt? Onze hypotheekspecialisten staan voor je klaar. Geef het aan via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie