Nieuws

Uitstel belastingaangifte? Zo werkt de ‘boeterente’

Red je het doen van de belastingaangifte niet voor 1 mei? Dan kun je uitstel aanvragen. Ben je de Belastingdienst een bedrag verschuldigd? Bij uitstel van aangifte krijg je in dat geval te maken met belastingrente.

donderdag 4 april 2019
Uitstel belastingaangifte? Zo werkt de ‘boeterente’

In principe moet je belastingaangifte voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Misschien word je hier nerveus van omdat je nog niet alle gegevens op een rij hebt. Geen paniek, je kunt vrij eenvoudig uitstel aanvragen. Vervolgens heb je tot 1 september om het te regelen. Houd er wel rekening meer dat de Belastingdienst rente in rekening kan brengen.

Op verschillende manieren kan je uitstel aanvragen. De meest gebruikelijke zijn:

  • Via de website van de Belastingdienst
    Kijk na inloggen bij het tabblad 'Inkomstenbelasting', selecteer belastingjaar 2018 en klik op ‘ik wil’, vervolgens krijg je het aanvragen van uitstel als optie.
  • Per telefoon
    Liever bellen? Dat kan via de belastingtelefoon (0800-0543), zorg dat je jouw BSN paraat hebt voor een snellere afhandeling.
  • Schriftelijk
    Download voor deze optie dit formulier en stuur het naar adres dat op het document staat.


Belastingrente bij uitstel aangifte

Krijg je niks terug maar ben je de Belastingdienst juist een bedrag verschuldigd? In dat geval geldt een rente van 4 procent over de te betalen belasting. De belastingrente wordt berekend over een periode van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag. Het kan zijn dat de Belastingdienst zelf lang over het versturen van de aanslag doet. Om te voorkomen dat jij rente blijft betalen is de maximale periode waarover de rente geldt gemaximeerd tot 19 weken.

Rekenvoorbeeld

Stel je vraagt uitstel aan en bent er alsnog snel bij met de aangifte op 3 mei. Vervolgens duurt het enige tijd en ontvang je een aanslag met als datum 3 december. Het bedrag aan te betalen belasting bedraagt € 7.500. De berekening van de rente is als volgt:

Je hebt de aangifte op 3 mei ingestuurd. De maximale termijn waarin de Belastingdienst rente rekent - de 19 weken - loopt af op 13 september. Er wordt echter pas vanaf 1 juli rente in rekening gebracht. In deze situatie gaat het om 73 dagen. Kortom, de rente bedraagt afgerond €61 (73/360 x 4% x € 7.500).

Het rentebedrag kan oplopen wanneer gegevens niet correct in de aangifte staan en de Belastingdienst deze in overleg aanpast. In dat geval kan een langere renteperiode gelden.

Uitstel vraag je alleen voor jezelf aan

Doe je samen met een fiscaal partner aangifte, dan moet je beiden uitstel aanvragen. De aanvraag die jij doet heeft namelijk alleen betrekking op je eigen aangifte. Na je aanvraag krijg je binnen drie weken antwoord, zo stelt de Belastingdienst zelf.

Uitstel is bij de Belastingaangifte geen afstel. Vroeg of later moet de aangifte toch ingezonden worden. Zet het ook bij uitstel in de agenda en voorkom herinneringen of zelfs boetes. Wil je zeker zijn, zorg dan dat je de belastingaangifte voor 1 mei voldoet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie