Nieuws

Jouw energietarieven stijgen het hardst

In de hele Eurozone werd energie duurder. In Nederland verhoogden aanbieders zelf hun prijzen en deed de overheid er nog een schepje bovenop met een hogere belasting op energie.

woensdag 17 april 2019
Jouw energietarieven stijgen het hardst

Bij de ene berekening zijn de lasten voor de gemiddelde Nederlander gedaald. Uit andere uitkomsten blijkt juist dat we er op achteruit zijn gegaan. Over één ding kan iedereen het in ieder geval eens zijn, de energietarieven liggen fors hoger. Nederland is met afstand koploper op het gebied van stijgende energielasten, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Zit jij nog goed bij jouw energieleverancier?

De prijs van energie ligt in Nederland 16,7 procent hoger dan een jaar eerder. Daarbij gaat het om de energie die we in en rond huis gebruiken. In ons land zijn dit vooral gas en elektriciteit. In andere landen worden ook andere brandstoffen verstookt, waaronder huisbrandolie.

Grootste stijging energietarieven

In de hele Eurozone werd energie duurder. In Nederland verhoogden niet alleen aanbieders zelf hun prijzen. De overheid deed er nog een schepje bovenop met een hogere belasting op energie. Door deze combinatie laten we nummer twee Cyprus ruim achter ons. Het beste is een huiseigenaar af in Portugal, dat als enige land een daling van de energieprijzen noteerde. Overigens zegt de hoogte van de tarieven weinig over de koopkracht. Als de lonen ook dalen kan er, ondanks lagere stookkosten, onderaan de streep alsnog minder overblijven.

Vergelijken loont

Zeker bij de huidige energietarieven loont het om verschillende aanbieders naast elkaar te zetten. Vaak krijg je als nieuwe klant een bonus als beloning voor je overstap. Daarnaast kunnen de tarieven zelf afwijken voor zowel gas als stroom. Zoek vooraf het verbruik op bij je huidige leverancier, zodat je de vergelijking kunt afstemmen op jouw situatie. Energietarieven vergelijken kan op onder andere:

  • Gaslicht.com
  • Energievergelijken.nl
  • Energieprijzenvergelijken.com


Koploper eten en drinken

Ook qua eten en drinken kent Nederland de grootste prijsstijging. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in winkels zijn in Nederland 3,6 procent duurder dan een jaar eerder. Je hoeft dus niet verbaasd te zijn als het huishoudbudget opeens ontoereikend is voor de wekelijkse boodschappen. Boosdoener is onder andere het lage BTW-tarief, dat was 6 procent maar werd in januari verhoogd naar 9 procent.

De prijzen van alcoholische dranken stegen in Nederland daarentegen minder sterk dan in veel andere landen. Hetgeen overigens geen reden is om melk voortaan in te wisselen voor een alcoholhoudende versnapering.

Energie is een forse maandelijkse kostenpost. Zeker na de forse stijging. Check of jij nog bij de meest voordelige aanbieder zit. Zelfs een kleine besparing per maand kan over meerdere jaren de moeite zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie