Nieuws

Huizenkoper laat bouwkundige keuring zitten

Een huis bezichtigen en direct ter plaatse een bod doen. Geen uitzondering in deze markt. Als koper heb je weinig onderhandelingstijd. Kind van de rekening is vaak de bouwkundige keuring.

vrijdag 26 april 2019
Huizenkoper laat bouwkundige keuring zitten

Makelaars gebruiken een model koopovereenkomst bij het afhandelen van een woningverkoop. Sinds 1 februari is in dit model standaard de bouwkundige keuring opgenomen. Dat maakt een bouwkundige keuring echter nog niet verplicht. Het merendeel van de kopers ziet in de huidige markt af van de keuring. Een zorgelijke ontwikkeling, zo klinkt het vanuit de politiek. Uiteindelijk is het de keus van de consument, geeft onder andere de NVM aan.

Onderzoek van BNR.nl maakt duidelijk dat maar liefst drie kwart van de kopers geen bouwkundige keuring laat uitvoeren. In de huidige woningmarkt krijg je er als koper nauwelijks de tijd voor. Het laten uitvoeren van de keuring vertraagt de aankoop. In veel situaties heeft een verkoper keus uit meerdere geïnteresseerden. Wie snel kan schakelen maakt meer kans.

Bouwkundige keuring verplicht?

De keuring is standaard opgenomen in de koopovereenkomst ter bescherming van de koper. Toch kan je alsnog besluiten om er vanaf te zien, de makelaar legt deze keus vervolgens vast in de overeenkomst. Aangezien veel kopers dit in de praktijk doen, is het de vraag of de standaard vermelding daadwerkelijk bescherming biedt.

Vanuit de politiek klinkt kritiek op de gang van zaken. Met een beschuldigende vinger wordt naar makelaars gewezen. Die zouden aansturen op het schrappen van de keuring, om op die manier de vaart in transacties te houden. Makelaarsorganisaties als de NVM voelen zich niet aangesproken. De makelaar informeert maar de koper maakt de uiteindelijke beslissing, zo stelt de makelaarsvereniging.

Eigen verantwoordelijkheid koper

Als koper heb je de plicht onderzoek te doen naar de staat van de woning. Zie je zelf af van een bouwkundige keuring, kan dit gevolgen hebben als er na de koop gebreken aan het licht komen. Eventuele herstelkosten alsnog verhalen op de verkopers is lastig. Bij een bouwkundige keuring wordt gekeken naar onderdelen die je zelf bij een bezichtiging niet direct ziet, zoals:

  • Fundering kruipruimte en vloeren
  • Riolering, ventilatie, leidingwerk in kruipruimte
  • Vochtmetingen m.b.t. houtrot en doorslaand- en optrekkend vocht
  • Staat dak, pannen, dakbeschot, goten, etc
  • Staat vloeren, muren, metselwerk, etc.
  • Staat puien, kozijnen, ramen, deuren, etc.


Herstelkosten vooraf in kaart

Een paar scheefliggende dakpannen is doorgaans een enorm probleem. Problemen met de fundering, muren of het dak zijn vaak verstrekkender. Je wilt niet na de koop ontdekken dat er een dure renovatie nodig is om het dak toekomstbestendig te maken. Bij een bouwkundige keuring krijg je vooraf een inschatting van de kosten voor eventueel herstelwerk. Met deze wetenschap kan je bepalen of het huis de prijs wel waard is en in hoeverre je budget toereikend is.

Noodzaak afhankelijk van type woning

Koop je een karakteristieke jaren 30 woning, dan is extra aandacht voor de staat van de woning op zijn plaats. Bij een woning van slechts een paar jaar oud is de kans op achterstallig onderhoud of verborgen gebreken kleiner. Het risico dat je loopt bij het schrappen van de bouwkundige keuring hangt deels af van het type huis.

Laat je bij het kopen van een huis niet opjagen door de markt. Een bouwkundige keuring is niet voor niets standaard opgenomen in het model koopovereenkomst. Heb je bedenkingen bij de staat van een woning, neem je onderzoeksplicht serieus. Zelfs als een andere koper je hierdoor te snel af is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie