Nieuws

Autoverzekering met korting bij goed rijgedrag

Ben je een heer, of dame, op de weg? In dat geval kan een rijstijlverzekering interessant zijn. Bij deze autoverzekering betaal je minder premie bij veilig rijden. Dat werkt als volgt.

dinsdag 30 april 2019
Autoverzekering met korting bij goed rijgedrag

Voorzichtig rijden is goed voor je portemonnee. Niet alleen omdat je minder snel schade maakt. Door je auto uit te laten rollen in plaats van hard te remmen, slijten je banden minder. Rustig optrekken verbruikt minder brandstof. Ook voor de premie van je autoverzekering kan het gunstig zijn. Een aantal verzekeraars biedt een rijstijlverzekering aan. Daarbij is de premie deels afhankelijk van jouw rijgedrag.

Voor het vaststellen van de premie is het monitoren van je rijgedrag noodzakelijk. Hiervoor kan een app en/of een systeem(dongel) gebruikt worden. Deze instrumenten meten hoe snel je optrekt, analyseren je remgedrag en houden je snelheden bij. Op basis van deze gegevens krijg je punten of je veilig rijdt of niet. De feedback van je rijstijl kan je terugzien in de app.

Wanneer krijg je korting?

Met veilig rijden wordt doorgaans het volgende bedoeld: rustig optrekken, rustig remmen en je houden aan de maximumsnelheid. Een app kan aanvullend meten of je je mobiel gebruikt tijdens het rijden. Doe je dit inderdaad, dan scoor je lager.

De app of het systeem geeft je een totaalscore die bepalend is voor de hoogte van de premie. Het premieverschil kan oplopen tot 35 procent, wel moet je dan rijden als een modelburger. Hoe de korting verrekend wordt, verschilt per verzekeraar. Sommige storten terug op je bankrekening, andere verrekenen het met de volgende factuur.

Waar wordt jouw data voor gebruikt?

Gegevens over rijgedrag en schadegevallen zijn waardevol voor verzekeraars. Met deze data weet de verzekeraar steeds beter waar het risico ligt en welke autorijders meer schade veroorzaken. Op die manier kan er effectiever aan risicobeperking worden gedaan. De verzekeraar vaart daar wel bij, omdat er minder aan schadevergoeding uitgekeerd hoeft te worden. Verzekerden die een hoger risico vormen, zien dit terug in de kosten voor hun autoverzekering.

In het kader van de privacy wetgeving moeten de gegevens grotendeels geanonimiseerd worden. Ze worden op algemeen niveau gebruikt voor analyses. Zonder toestemming delen met derde partijen is niet toegestaan vanuit de wetgeving. Soms kan een verzekeraar wel verplicht worden om jouw informatie te delen met politie of justitie. Bijvoorbeeld bij een ongeluk.

Polis stopzetten bij slecht rijgedrag

Maak je het te bont op de weg? In dat geval loop je het risico dat je autoverzekering wordt stopgezet door de verzekeraar. Neem in de polisvoorwaarden door onder welke voorwaarden de verzekering stopgezet kan worden.

Maak een goede vergelijking

Staar je niet blind op mogelijk korting. Al langer experimenteren verzekeraars met polissen waarvan de premie afhankelijk is van het rijgedrag. De meest basale variant is een deel van de betaalde premie teruggeven als een verzekerde geen schade heeft geclaimd in een bepaald jaar. De verder gevorderde varianten worden nog maar mondjesmaat aangeboden. De kans is groot dat je nu nog voordeliger uit bent met een reguliere autoverzekering. Toch lijkt het daadwerkelijk bijhouden van het rijgedrag wel de toekomst, even los van toekomstvisioenen die geheel autonoom rijden voorspellen.

Verbeter je eigen rijgedrag

Naast de korting, kan je de verzamelde gegevens ook gebruiken om je eigen rijgedrag te verbeteren. Zo geven de meeste apps je feedback op je rijstijl. Soms zie je meteen ook je brandstofverbruik. Handig voor het terugdringen van de benzinekosten.

Jonge of juist oudere bestuurder hebben vaak een stevige premietoeslag op hun autoverzekering. Met een rijstijlverzekering kan je deze toeslag wat inperken. Dit geldt uiteraard alleen bij bewijs van veilig gedrag. Echte brokkenpiloten zien de rekening juist stijgen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie