Nieuws

Zo financier je energiebesparende maatregelen aan je huis

Je huis goed isoleren levert naast de nodige warmte ook een lagere energierekening op. De meeste huiseigenaren zien dat wel zitten. Maar wat als je spaarsaldo ontoereikend is voor de maatregelen?

woensdag 20 maart 2019
Zo financier je energiebesparende maatregelen aan je huis

Veel huiseigenaren staan positief tegenover energiebesparende voorzieningen aan hun huis. Dat ze vaak toch geen actie ondernemen, komt vooral door te weinig inzicht in de kosten en opbrengsten. Ook is niet altijd duidelijk of en hoe deze energiebesparende maatregelen bekostigd kunnen worden. Goed nieuws, je kunt ze financieren met een hypotheek en maakt nog kans op subsidie ook.

Onderzoeksbureau Ipsos onderzocht de wensen en belemmeringen bij huiseigenaren rond de verduurzaming. Over zowel de nodige kosten als de terugverdientijd bestaat de nodige onzekerheid. Maar liefst 71 procent heeft geen idee welk budget er nodig is voor het treffen van energievoorzieningen.

Terugverdientijd maatregelen

Naast de kosten tast een ruime meerderheid ook in het duister over de terugverdientijd. Zonnepanelen zijn de uitzondering op de regel. Daar heeft twee derde wel een idee bij de terugverdientijd. De inschatting is 10 tot 15 jaar. Een vrij pessimistische inschatting, al is de daadwerkelijke terugverdientijd afhankelijk van zowel de zonnepanelen zelf als de energietarieven.

Energiebesparende maatregelen woning financieren

Het isoleren van het dak, de vloer en muren is al snel een kostbare zaak. Bij een gemiddelde woning loopt het al snel richting de €10.000. Uiteraard kan je het stapsgewijs aanpakken en hoef je niet het hele huis in één keer te isoleren. Verder zijn er meerdere mogelijkheden om de maatregelen te bekostigen, waaronder:

 • Eigen spaargeld

  Zeker kleinere investeringen zijn vaak te bekostigen met spaargeld. Met de huidige lage spaarrente heb je zo meteen een goede bestemming voor je spaarsaldo.
 • Je lopende hypotheek verhogen of oversluiten

  Als daar financieel ruimte voor is, kan je de lopende hypotheek verhogen om daar de spouwmuurisolatie, dakisolatie of andere maatregelen mee te financieren.
 • Een lening vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds

  Een speciale lening tegen relatief aantrekkelijke kosten. De lening kent specifieke voorwaarden en een maximum van €25.000. Lees meer hierover in dit eerdere artikel.
 • Hypotheek met lagere rente

  Sta je op het punt een huis te kopen? Sommige banken bieden een lagere rente aan als je energiebesparende maatregelen financiert. Ook mag je 6 procent meer lenen.
 • Persoonlijke lening en specifieke hypotheek

  Geld lenen voor een verbouwing kan ook met een persoonlijke lening. Daarnaast springen banken ook in de markt voor verduurzaming, bijvoorbeeld met hypotheken die je naast je al lopende hypotheek kunt afsluiten.


Kijk welke subsidies mogelijk zijn

Het beste scenario is wanneer je jouw huis kunt verduurzamen met behulp van subsidie. Voor diverse maatregelen is een bijdrage vanuit de overheid mogelijk. Denk daarbij aan de installatie van een warmtepomp of pelletkachel. Overigens wordt niet de hele rekening voor je voldaan, zelf draag je het grootste deel bij. Op de overheidssite Energiesubsidiewijzer.nl kan je bekijken welke voorzieningen en subsidies er in jouw woonplaats mogelijk zijn.

Hoor jij ook bij de groep die enthousiast is maar tot nu toe geen actie hebt ondernomen? Tijd om energiebesparende maatregelen aan je huis in de praktijk te brengen. We kunnen je adviseren over de financiering als je nog gaat kopen of al een huis hebt. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie