Nieuws

Voorkom onderverzekering van je zonnepanelen

Heb je zonnepanelen geïnstalleerd of een andere verbouwing aan je huis gedaan? Geef dit door aan je verzekeraar, zodat je niet zelf de rekening gepresenteerd krijgt bij schade.

vrijdag 29 maart 2019
Voorkom onderverzekering van je zonnepanelen

Veel huiseigenaren vergeten na een verbouwing hun woonverzekering aan te passen. Dit geldt zeker ook voor het bevestigen van zonnepanelen. De aanschaf en installatie hiervan is doorgaans een flinke uitgave. Als je jouw verzekeraar niet op de hoogte stelt, loop je het risico onderverzekerd te zijn. Bij schade is de rekening voor jezelf vervolgens hoger.

Het nadeel van onderverzekering is dat je voor meer geld spullen in of aan je huis hebt dan de waarde waarvoor je verzekerd bent. Loop je vervolgens schade op, dan baseert de verzekeraar de schade op de oorspronkelijk verzekerde waarde. Je hebt hiervoor ook een lagere premie betaalt maar dat is een schrale troost als je de herstelkosten deels zelf dient te betalen.

Zonnepanelen opstal- of inboedelverzekering?

Onder welke verzekering de zonnepanelen vallen, hangt onder andere af van de manier waarop ze gemonteerd zijn. In de polisvoorwaarden van je opstalverzekering kan de term ‘aard- en nagelvast’ staan. Dit houdt in dat de zaken die aan je huis vastzitten horen bij je opstal. Staan je zonnepanelen los op een plat dak of zijn de panelen vastgeklikt aan het dak, dan vallen deze niet altijd onder je opstalverzekering maar onder je inboedel. Omdat zonnepanelen buiten staan, gelden vanuit je inboedelverzekering wel beperkende voorwaarden.

Niet alle verzekeraars hanteren een dergelijke strikte scheiding. Wel stellen veel verzekeraars eisen aan de constructie en/of kwaliteit van de zonnepanelen. Houd hier bij het afsluiten van een verzekering rekening mee en lees de polisvoorwaarden goed door.

Aparte verzekering voor zonnepanelen

Een opstal- of inboedelverzekering dekt niet altijd alle schade. Daarom kan je er ook voor kiezen om zonnepanelen apart te verzekeren. Een dergelijke verzekering dekt dan vaak ook het volgende:

  • Diefstal. Ook als er geen braakschade is.
  • Uitgebreidere dekking bij weersomstandigheden. Niet alleen de defecte panelen worden vergoed, maar ook de slechter presterende worden gecompenseerd.
  • Schade in de vorm van stroomuitval wordt gedekt.
  • Het afnemen van reguliere stroom als gevolg van schade wordt vergoed.


Verzekerd tegen diefstal

In het holst van de nacht het dak op om zonnepanelen te stelen is geen makkelijke klus. Eenmaal op het dak zijn de panelen wel eenvoudig te ontmantelen. Zeker op platte daken is het demonteren van zonnepanelen met een kliksysteem een koud kunstje. Daarnaast liggen ze vaker uit het zicht en zijn zo een aantrekkelijker doelwit dan de panelen op een schuin dak. Een gebruikelijke voorwaarde voor schadevergoeding is dat er na diefstal sprake moet zijn van inbraakschade.

Een losse verzekering voor je zonnepanelen is niet de goedkoopste oplossing. Bovendien kan je met standaard zonnepanelen goed af met een woonverzekering. Vergeet niet om je verzekering aan te passen na de installatie. Anders kan die windhoos alsnog een dure grap worden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie