Nieuws

Stormschade aan je huis of auto? Let op de voorwaarden

Na schade door een storm kan je de schade verhalen op je opstal- inboedel- en autoverzekering. Niet alle schade is gedekt en doorgaans krijg je te maken met een eigen risico. Houd daar rekening mee.

maandag 11 maart 2019
Stormschade aan je huis of auto? Let op de voorwaarden

Bomen op auto´s, een omgewaaid tuinhek of zelfs een compleet dak van het huis. Windstoten tot 120 kilometer zorgden in het afgelopen weekend voor veel schade. Misschien was het bij jouw huis of auto ook raak. Gelukkig valt stormschade onder de dekking van je opstal- en autoverzekering. Let wel op de voorwaarden en het mogelijke eigen risico.

Welke stormschade is gedekt?

  • Opstalverzekering
    Dekt schade aan het huis zelf, zaken als losgewaaide dakpannen vallen onder de verzekeringsdekking. Ook gevolgschade valt onder de dekking, bijvoorbeeld als door de storm lekkage ontstaat en je waterschade hebt in huis.

  • Inboedelverzekering
    De dekking hangt onder andere af van de plaats waar de spullen staan. Stel er is sprake van een lekkage en de bank in de woonkamer loopt waterschade op. Dit valt onder de inboedelverzekering. Hetzelfde geldt voor spullen in de schuur. Voor zaken die los in de tuin staan krijg je doorgaans geen vergoeding, tenzij het tuinmeubilair van de buren bij jou schade veroorzaakt. Ook beplanting, bestrating en een eventuele vijver wordt bij veel verzekeraars uitgesloten van dekking.

  • Autoverzekering
    Voor een vergoeding als gevolg van stormschade heb je de dekking beperkt casco (WA+) of all risk nodig. De schade dient te komen door zaken van buitenaf. Een autodeur die na het openen kapot waait valt niet onder de dekking. Een grote tak die op je motorkap waait wel. Een voordeel is dat je na de schadeclaim geen schadevrije jaren verliest, los van de hoogte van de schadevergoeding.


Eigen risico bij stormschade

De kans is groot dat je na stormschade aan je woning een deel van de kosten zelf betaalt. Het verplichte eigen risico verschilt per verzekeraar. Houd bij een reguliere woning rekening met een bedrag tussen de €225 en €500 per schadegeval. Wanneer de schade beperkt is, kan het voordeliger zijn om de schade niet in te dienen bij je verzekeraar maar het zelf op te (laten) lossen.

Leg de schade goed vast en onderneem snel actie

Leg eventuele schade goed vast en geef deze door aan je verzekeraar, voordat je zelf aan de slag gaat met het dichten van het gat of repareren van de schutting. In sommige situaties wil de verzekeraar de schade laten inspecteren door schade-experts. Dan is het handig als je niet zelf al aan de slag bent gegaan met een oplossing.

Zitten er al ramen los of liggen dakpannen scheef voordat de storm losbarst? Achterstallig onderhoud kan voor verzekeraars een reden zijn om bij stormschade geen vergoeding uit te keren. Je hoeft niet meteen zandzakken aan te schaffen. Begin met het goed opbergen of vastzetten van tuinmeubilair of loop je huis door en bedenk welke problemen een storm kunnen veroorzaken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie