Nieuws

Oversluiten hypotheek blijft hot

De lage rente is voor veel huiseigenaren reden om niet af te wachten tot de rentevaste periode afloopt. In plaats daarvan wordt de hypotheek overgesloten, met lagere maandlasten als doel.

woensdag 27 maart 2019
Oversluiten hypotheek blijft hot

Het aantal verstrekte hypotheken daalde in 2018 met 2,1 procent, ten opzichte van het jaar ervoor. Dat de hypotheekmarkt toch groeide, is de verdienste van oversluiters. Het oversluiten van de hypotheek was vooral in het laatste kwartaal populair. In dezelfde maanden lieten vooral starters en doorstromer het juist afweten.

De gemiddelde hypotheeksom is wel gestegen, naar ruim €306.000 in 2018. Dit hoogste gemiddelde ooit is duidelijk een weerspiegeling van de stijgende huizenprijzen. De cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau IG&H.

Minder hypotheken in laatste kwartaal 2018

Naast het eerste kwartaal van vorig jaar valt op dat er vooral in de laatste drie maanden minder hypotheken werden afgesloten. Het aantal door starters afgesloten hypotheken daalde met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder, onder doorstromers was de min 8 procent.

De teruggang in het eerste en laatste kwartaal zijn deels te verklaren. Eind 2017 schoven veel mensen de koopbeslissing naar voren. Zo kregen ze niet met strengere leennormen te maken in het nieuwe jaar. In het begin van het nieuwe jaar was deze groep niet actief meer op de hypotheekmarkt en dat zorgde voor een dip. Eind vorig jaar was de stimulans om snel toe te slaan vanwege regelgeving minder groot.

Oversluiten hypotheek hot

Het aantal oversluiters lag in 2017 op 78.000 en is in het opvolgende jaar gestegen naar 96.000. Vooral in het laatste kwartaal zat de vaart er goed in. Als we kijken naar de hypotheekomzet bedraagt de stijging in die periode zelfs 36 procent in verhouding tot 2017. Hiermee overstijgt dit het bedrag dat starters aan hypotheek hebben afgesloten.

Verdeling hypotheekmarkt in het laatste kwartaal van 2018

Waarom je hypotheek oversluiten?

Eerder schreven we een artikel over het nut van oversluiten en redenen waarom dit ook in jouw situatie gunstig zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld vanwege de historisch lage rente of omdat je rentevaste periode over niet al te lange tijd afloopt. Huiseigenaren zijn op zoek naar zekerheid en zetten de rentetermijn van de hypotheek vaak langer vast. Dat geldt overigens niet alleen voor oversluiters.

Misschien vraag jij je ook af of het oversluiten van je hypotheek lagere maandlasten oplevert. Dat hangt van diverse factoren af, waaronder je huidige rente, de nog resterende looptijd en de eventuele boete die de bank rekent. Wil je meer informatie? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie