Nieuws

Mijnverzekeringenopeenrij.nl overleeft testfase niet

Informatie over al je verzekeringen bij verschillende aanbieders in één onafhankelijk overzicht. Klinkt handig toch? Zeker, alleen moeten verzekeraars wel meewerken.

vrijdag 1 maart 2019
Mijnverzekeringenopeenrij.nl overleeft testfase niet

Verzekeraars lanceerden vorig jaar mei gezamenlijk de website Mijnverzekeringenopeenrij.nl. Nog geen jaar later wordt duidelijk dat er geen verdere toekomst in de site zit. Een mooi experiment waarmee we sowieso stappen gemaakt hebben, zal de lezing van verzekeraars zelf zijn. Weggegooid geld is een minder positief maar ook begrijpelijk standpunt.

Het idee achter de site was dat je als consument altijd en overal informatie over je verzekeringen bij de hand had. Denk aan polisnummers, het type verzekering en contactgegevens van de verzekeraar. Handig als je bijvoorbeeld snel iets moet regelen na schade. Of als jouw polis ergens midden in een enorme stapel administratie ligt en je die snel nodig hebt, zo stelt de organisatie achter de site zelf.

Site overleeft testfase niet

Al in de testfase is besloten om de stekker uit het initiatief te trekken. Gebruikers kunnen sinds mei vorig jaar een account aanmaken en kennismaken met de service die de site te bieden had. Inmiddels is aanmelden niet meer mogelijk en zijn gebruikers per brief op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen.

Naar schatting is er voor in totaal meer dan twee miljoen euro aan de site gesleuteld. Vooral het in een beveiligde omgeving koppelen en weergeven van persoonlijke informatie is kostbaar, onder andere omdat iedere verzekeraar andere systemen gebruikt.

Geen prioriteit bij verzekeraars

De officiële lezing is dat er dat er op dit moment onvoldoende mogelijkheden bij verzekeraars aanwezig zijn om de website verder door te ontwikkelen tot een volwaardige dienst. Vooral het gebrek aan IT-capaciteit is een struikelpunt. Daarnaast was niet iedere verzekeraar even enthousiast. Sommigen gaven vooraf al aan niet deel te nemen aan het beschikbaar stellen van gegevens voor het totaaloverzicht.

Per saldo komt het erop neer dat de site niet voldoende prioriteit heeft gekregen bij verzekeraars. Het levert niet direct extra omzet op en doorgaans is op de eigen site al een overzicht te vinden van de lopende verzekeringen. Waarom dure IT-capaciteit inzetten voor een overkoepelende website? Blijkbaar was dit inzicht vooraf niet voldoende aanwezig.

Pensioenbroertje blijft wel actief

De pensioenvariant blijft wel in de lucht. Op het door de overheid beheerde Mijnpensioenoverzicht.nl kan je zien wat je huidige pensioenopbouw is en hoeveel je op basis daarvan maandelijks ontvangt na het bereiken van de pensioenleeftijd. Het gaat om een totaaloverzicht met daarin alle bedrijven of organisaties waar je pensioen opbouwt. Handig is dat je er zelf verschillende scenario’s kunt bekijken, zoals de gevolgen van eerder stoppen met werken.

Het is jammer dat verzekeraars de handen niet op elkaar gekregen hebben voor een overkoepelend verzekeringsoverzicht. We geven een tien voor het idee maar een onvoldoende voor de uitvoering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie