Nieuws

Inbraak auto gedekt vanuit inboedel- én autoverzekering

Vorig jaar vond er bijna elke tien minuten een auto-inbraak plaats. Wat als jij het slachtoffer wordt? Bij veel verzekerden is onduidelijk wat de vergoedingen en voorwaarden zijn na diefstal.

vrijdag 15 maart 2019
Inbraak auto gedekt vanuit inboedel- én autoverzekering

Veel autobezitters weten niet hoe ze precies verzekerd zijn tegen auto-inbraak. De onzekerheid is begrijpelijk. Bij diefstal van spullen uit je auto kan de schadevergoeding uit twee hoeken komen. Schade aan de auto zelf wordt gedekt door je autoverzekering. De gestolen spullen uit je auto vallen onder de dekking van je inboedelverzekering.  

Of de autoverzekering dekking biedt, is afhankelijk van het soort verzekering. Ben je alleen WA-verzekerd? Dan krijg je niets vergoed vanuit je autoverzekering. Een WA-verzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto aanbrengt bij anderen. Bij beperkt of volledig casco ligt de situatie anders.

Beperkt of volledig casco verzekerd

Met een beperkte of volledig casco verzekering ben je uitgebreider verzekerd. Zo worden braakschade en gestolen fabrieksaccessoires ook gedekt. Deze
accessoires staan beschreven in de cataloguswaarde van jouw auto. Let op, later toegevoegde accessoires worden niet automatisch gedekt bij diefstal. Met een aanvullende autoverzekering is dit op te lossen.

Geen braaksporen

Sommige inbrekers zijn zo goed in hun ‘vak’ dat ze inbreken zonder schade achter te laten. Dit maakt het lastiger om een beroep te doen op de verzekeraar. Zelf voor het nodige bewijs alsnog het raampje intikken is niet alleen onverstandig maar ook strafbaar. Verstandiger is om een inbraak zonder braakschade te bewijzen door het volgende:

  • Kijk of er camera’s in de buurt hangen die eventueel de inbraak hadden kunnen filmen en vraag deze beelden op als bewijs.
  • Bij sommige auto’s met een automatisch slot kun je bij de dealer opvragen wanneer de auto geopend is. Soms kun je hiermee aantonen dat jij het niet geweest kan zijn.
  • Onderzoek of er gelijksoortige inbraken hebben plaatsgevonden in de buurt en ga met deze informatie naar de politie.


Gestolen losse spullen worden gedekt door je inboedelverzekering

Worden er spullen uit je auto gestolen die niet tot de auto behoren, zoals je laptop of mobiel, dan kan je de schade claimen op je inboedelverzekering. Voorwaarde is wel dat je aangifte hebt gedaan en dat deze spullen niet in het zicht lagen. De meeste verzekeraars hanteren hierbij een maximale dekking van gemiddeld €250. Niet voldoende dus voor de aanschaf van een nieuwe laptop.

Verklein zelf de kans op autodiefstal

Zelf kan je ook het nodige doen om diefstal te voorkomen of de kans daarop in ieder geval te verkleinen. Los van een goed afgesloten auto de volgende tips:

  • Parkeer op een verlichte plek en in het zicht van huizen.
  • Met een alarmsysteem schrik je inbrekers af.
  • Met een handremslot of startblokkeersysteem maak je het lastiger voor inbrekers om je gehele auto mee te nemen.
  • Schaf een goedgekeurd beveiligingssysteem aan (bij sommige verzekeraars is dit een voorwaarde om dekking te krijgen).
  • Laat je dashboardkastje open. Hiermee laat je zien dat er niets waardevols in zit.
  • Dek de laadruimte van een stationcar niet af. Ook hiermee laat je zien dat je niets waardevols in de auto hebt liggen.
  • Neem waardevolle spullen mee uit de auto. Laat je ze toch liggen, leg ze uit het zicht. Laat je apparaten in de auto liggen? Zet deze dan uit zodat er geen signalen van bluetooth of dergelijke te vinden zijn.


Na auto-inbraak dien je zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Zonder aangifte heb je vaak geen recht op schadevergoeding. Dit geldt voor zowel voor de dekking van je autoverzekering als inboedelverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie