Nieuws

Hoe voed jij je kinderen financieel op?

Koningin Máxima opende recent de Week van het geld. Vooral het onderwerp financiële opvoeding komt aan bod. Handig als jij je ook afvraagt wanneer te starten met zakgeld, een mobiel of kleedgeld.

maandag 25 maart 2019
Hoe voed jij je kinderen financieel op?

Je kinderen financieel opvoeden is soms een flinke puzzel. Wanneer begin je bijvoorbeeld met zakgeld, hoe leer het nut van sparen en op welk moment sta je online aankopen toe? In de week van het geld, gehouden van 25 tot 29 maart, staan deze thema’s centraal. Onder andere het Nibud geeft tips over hoe je kinderen geldbewust kunt maken. Zo kun je zakgeld beter contant geven dan overmaken naar de spaarrekening van je kroost.

De overheidsorganisatie Wijzer in Geldzaken onderzocht onder 600 kinderen hoe ze omgaan met geld en hoeveel ze ter beschikking hebben. Een eerste opvallende conclusie is dat verreweg het merendeel van kinderen uit groep 6 t/m 8 liever een jaar geen zakgeld heeft dan te moeten leven zonder internet.

Zakgeld per leeftijd

Circa 85 procent van de kinderen krijgt zakgeld. Het Nibud stelt dat 6 een mooie leeftijd is om te starten met het geven van zakgeld. Op die leeftijd wordt geld begrijpelijk en kan er mee gerekend worden.

Kinderen van 6 jaar ontvangen ongeveer €1 tot €1,40 per week. Tien jaar verder is dit bedrag gestegen naar maximaal €6,25, wat neerkomt op €25 per maand. Onderstaand zie je hoeveel zakgeld per leeftijdscategorie wordt gegeven. Daarbij gaat het om een indicatie. De exacte hoogte hangt ook af van aanvullende regels. De ene ouder stelt dat het zakgeld ook geldt voor het kopen van cadeaus of (mee)betalen aan een abonnement. Een ander gezin betaalt dat uit de huishoudpot. 

Leeftijd + zakgeld tot de middelbare school

Leeftijd + zakgeld vanaf de middelbare school


Contant of op de bank?

Twee derde krijgt het direct in klinkende munt, 41 procent ontvangt het op zijn of haar bankrekening. Kinderen uit groep 6 krijgen het zakgeld vaker contant dan kinderen uit groep 7 en 8. Contant zakgeld is tastbaarder en draagt, zeker op jongere leeftijd, meer bij aan het geldbewustzijn.

Eigen spaarpas en mobiele telefoon

Financieel opvoeden gaat verder dan zakgeld alleen. De kinderen krijgen een bijbaan, betalen online met hun eigen rekening en willen al op jonge leeftijd een mobiele telefoon. Wanneer begin je met wat? Het Nibud maakte een financiële opvoedwijzer en geeft per leeftijd aan welke stappen logisch zijn.

Ook heeft de organisatie een opvoedtest gemaakt die je online kunt doen. In zo’n 10 minuten kan je checken of je er zelf klaar voor bent en hoe andere ouders omgaan met thema’s over geldzaken en kinderen.

Van een goede financiële opvoeding hebben je kinderen hun hele leven plezier. Neem er de tijd voor en kijk hoe andere ouders het aanpakken, zo hoef je het wiel niet zelf uit te vinden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie