Nieuws

Denk niet te licht over voorbehoud van financiering

Banken letten bij het beoordelen van jouw hypotheekaanvraag scherper op de buffer van VvE’s. Ook funderingsproblemen krijgen extra aandacht. Dit kan ook voor jezelf risico’s met zich meebrengen.

woensdag 6 maart 2019
Denk niet te licht over voorbehoud van financiering

Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering? Wees er voorzichtig mee, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP). De organisatie merkt dat banken er een strenger beleid op nahouden, zeker als het gaat om appartementen met een VvE. Het risico is dat jouw hypotheekaanvraag minder snel wordt geaccepteerd. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, zeker als je de koop al hebt gesloten met de verkoper.

Bij het kopen van een woning als voorwaarde stellen dat je de koop mag annuleren als de hypotheek niet rond komt. Maak je dit voorbehoud niet, dan kan de verkoper een boete rekenen van bijvoorbeeld 10 procent van de koopsom. Een fors risico, zo ben je bij een woning van €275.000 maar liefst €27.500 verschuldigd.

Verkopers willen snelheid en zekerheid

In de huidige markt willen verkopers snelheid maken. Het liefst zonder al te veel voorwaarden die de koop in de weg kunnen staan. Kopers die geen of nauwelijks voorbehoud maken geven meer zekerheid dat de verkoop ook daadwerkelijk wordt gesloten. Verlies als koper de risico’s niet uit het oog en bedenk goed wat de gevolgen zijn als je het voorbehoud van financiering schrapt.

Verplichte buffer voor woningen met VvE

Sinds 2018 moet iedere Vereniging van Eigenaren een flinke buffer aanhouden. Meer concreet is de eis minimaal 0,5 procent van de kosten van de herbouwwaarde van het gebouw. De buffer mag ook gebaseerd zijn op een meerjarig onderhoudsplan. Dit geld achter de hand houden is niet verplicht als tenminste 80 procent van de bij de VvE aangesloten woningeigenaren het niet wil. Ze zijn in die situatie zelf verantwoordelijk voor de kosten bij reparatie of herbouw.

De NVHP merkt op dat VvE’s soms geen of een te kleine buffer aanhouden. Redenen zijn bewoners die niet verwachten er lang te blijven wonen. Deze groep is minder bereid om mee te betalen aan zaken waar ze gevoelsmatig geen profijt van hebben. Ook onbegrip is een reden om niet bij te willen dragen. Bijvoorbeeld de bewoner van de begane grond die de lift toch niet gebruikt.

Kritische geldverstrekkers

De bank loopt risico’s bij het verstrekken van hypotheken. Een VvE met een slechte financiële huishouding is daar één van. Groot onderhoud waar geen geld voor gereserveerd is, kan een flinke kostenpost zijn voor jou als huiseigenaar. In het meest ongunstige geval ben je niet in staat om deze kosten te dragen en ontstaat een restschuld bij de bank.

In de oriëntatiefase kijk je vooral welke hypotheekmogelijkheden er zijn op basis van je inkomen en uitgaven. Je hebt misschien al wel een huis op het oog maar de koopplannen zijn nog niet concreet. Op dat moment heb je nog geen zicht op eventuele problemen bij een VvE, die gevolgen kunnen hebben voor het oordeel van de bank. Ben je van plan een appartement te kopen? Vraag zo snel mogelijk naar statuten en verslagen van de VvE. De makelaar kan deze controleren op onvolkomenheden.

Banken letten ook op de fundering

De NOS berichtte onlangs dat meer dan 1 miljoen woningen door de droge zomer van 2018 het risico op verzakking lopen. Funderingsproblemen zijn niet eenvoudig op te lossen. Naar schatting kost het gemiddeld €50.000 tot €60.000, uitgaande van een niet al te groot huis. De kosten voor het verhelpen van funderingsproblemen zijn doorgaans voor rekening van de eigenaar zelf. Niets doen is ook geen aantrekkelijke optie, funderingsproblemen zijn niet positief voor de waarde van de woning.

De NVHP ziet tekenen dat geldverstrekkers extra aandacht hebben voor mogelijke funderingsproblemen. Zeker er als scheuren aanwezig zijn kan de bank een onderzoeksrapport verplicht stellen voordat de hypotheekaanvraag überhaupt geaccepteerd wordt.

Breng jouw hypotheekmogelijkheden in kaart voordat je op huizenjacht gaat. Met een goede voorbereiding maak je de snelheid die nodig is op de huidige woningmarkt. Denk echter niet te licht over mogelijke risico’s. Onze hypotheekspecialisten begeleiden je graag door het hele hypotheekproces.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie