Nieuws

WOZ-bezwaar kan korting hypotheekrente kosten

Meer belasting betalen is nooit leuk. Korting op de hypotheekrente mislopen ook niet. Maak niet al te snel bezwaar op de WOZ-waarde die aan jouw woning is toegekend.

maandag 18 februari 2019
WOZ-bezwaar kan korting hypotheekrente kosten

In januari of februari valt de jaarlijkse WOZ-beschikking op de mat. De door de gemeente afgegeven WOZ-waarde ligt gemiddeld fors hoger dan het jaar ervoor. Ben je het niet eens met de inschatting? Je kunt in een bezwaar toelichten waarom de gemeente overdrijft. Besef wel dat een lagere WOZ-waarde niet altijd voordelen biedt. Je kunt er zelfs korting op de hypotheekrente door mislopen.

De WOZ-waarde die je dit jaar ontvangt, gaat eigenlijk over de waarde op 1 januari vorig jaar. Dat is namelijk het peilmoment van de gemeente. In de waarde zie je dus de stijging van de woningprijzen in 2017 terug.

Waarom bezwaar maken?

De WOZ-waarde is de grondslag voor diverse belastingen. Bij een hogere waarde betaal je doorgaans meer. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

Voordelen hoge WOZ-waarde

Het is verstandig om zonder nadenken op de barricades te klimmen voor een lagere WOZ. In bepaalde situaties is het juist een nadeel als de waarde van je woning lager wordt ingeschat. Wanneer je bijvoorbeeld verkoopplannen hebt, is het mooi als het huis hoger wordt gewaardeerd. Er zijn ook voordelen als je niet van plan bent om te verhuizen. Zo kan je korting krijgen op de hypotheekrente.

Hogere woningwaarde voordeel voor de bank

Jouw huis is het onderpand bij de hypotheek. Bij betalingsproblemen kan de bank verplichten het huis gedwongen te verkopen. Hoe meer jouw woning waard is, des te minder risico loopt de bank hierbij. Banken beoordelen het risico aan de hand van de zogenoemde loan to value (LTV). Dit is de verhouding tussen de woningwaarde en de openstaande hypotheekschuld.

Stel jouw huis is €275.000 waard en je openstaande hypotheekschuld bedraagt € 245.000. De LTV is in dat geval 89 procent. Vervolgens stijgt de waarde van je woning naar €310.000. Bij een gelijkblijvende hypotheekschuld is de nieuwe LTV 79 procent (€245.000 / €310.000 x 100).

Korting op de hypotheekrente

Banken geven doorgaans korting op de hypotheekrente naarmate je minder leent ten opzichte van de woningwaarde. Je komt dan in een andere categorie, ook wel risicoklasse genoemd, terecht. Je kunt in een meer voordelige categorie terechtkomen door af te lossen. Doorgaans wordt de korting op de hypotheekrente in dat geval automatisch verstrekt. Dit is anders na een stijging van de woningwaarde. In die situatie dien je zelf bij de bank aan te kloppen, met de WOZ-beschikking als bewijs van de waardestijging.

Het voordeel in hypotheekrente kan oplopen tot 0,9 procent op het reguliere hypotheektarief. Op de gemiddelde hypotheekschuld kan rentekorting het nadeel van hogere belastingen ruimschoots compenseren.

Bezwaar maken op de WOZ-waarde kan belastingvoordeel opleveren. Ga wel eerst na of je jezelf niet in de voet schiet en er per saldo op achteruit gaat. Ben je benieuwd of jouw maandelijkse hypotheeklasten omlaag kunnen? Laat het ons weten via het onderstaande formulier en onze specialisten kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie