Nieuws

Op wintersport: wat is verplicht in welk land?

Ga jij binnenkort op wintersport? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Weet wat je verplicht bij je dient te hebben en zorg dat je niet onverzekerd op weg gaat.

donderdag 21 februari 2019
Op wintersport: wat is verplicht in welk land?

Veel Nederlanders trekken komende weken richting de delen van Europa met bergen en een landklimaat. Op de witte bergtoppen ligt autopech of een medisch ongeval op de loer. Laat je vakantie niet bederven door een dikke rekening achteraf. Houd rekening met de regels van het gastland en zorg dat je goed voorbereid in de auto stapt.  

Verplichtingen zijn in het buitenland soms anders dan in Nederland. Kijk voor vertrek welke landen je doorkruist en welke regels daar gelden. Wij zetten per land de verplichte veiligheidsattributen voor in de auto op een rij:

Het is niet handig als je al je bagage moet uitladen voordat je die verbanddoos gevonden hebt na een ongeval. Leg de genoemde spullen op een makkelijk bereikbare plek in de auto. Neem voor de zekerheid ook een sneeuwketting mee op vakantie. Op sommige bergpassen zijn deze verplicht, in dat geval wordt het aangegeven met een verkeersbord.

Wintersport en verzekeringen

Nu je weet hoe je onnodige boetes kunt voorkomen, is het ook interessant om te kijken hoe je verzekerd bent. Bij het wintersporten zijn vooral de volgende verzekeringen relevant:

  • Pechhulp buitenland: langs de kant van de weg staan is geen pretje, helemaal niet in het buitenland in de winterse kou. Kijk voor je op weg gaat welke pechhulpdekking je hebt en let daarbij vooral op ‘buitenlanddekking’ met vervangend vervoer.

  • Zorgverzekering: Een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Deze basisverzekering vergoedt in het buitenland alleen de spoedeisende hulp tegen het Nederlands tarief. Beland je in een ziekenhuis met hogere tarieven, dan draai je zelf op voor deze hogere kosten. Dit risico kan je verkleinen door de dekking van je zorgverzekering uit te breiden met ‘medische kosten in het buitenland’.

  • Reisverzekering: Op reis gaan met met een reisverzekering is geen onnodige luxe. Een aanvullende wintersportdekking valt zeker aan te raden. Ook de kosten van bijvoorbeeld gehuurd skimateriaal dat is gestolen valt onder de dekking. Bij sommige reisverzekeringen kun je ook gaan voor de dekking ‘medische kosten’ of ‘geneeskundige kosten’. Zo’n dekking dekt een alternatieve terugreis als je zelf niet meer kan rijden, door bijvoorbeeld een ongeval. De exacte vergoedingen en maximeringen verschillen per aanbieder.


Maak je vakantie niet onvergetelijk door de hoge kosten na een boete of ongeval. Kijk goed hoe je verzekerd bent en wat de regels in het buitenland zijn. Door voorbereid op stap te gaan is de kans groter dat je met plezier terugdenkt hoe jij die machtige berg in bedwang kreeg...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie