Nieuws

Meer senioren overwegen gezamenlijk wonen

Dichtbij de familie en vrienden wonen is prettig. Toch wint dit voordeel het niet van zorg en voorzieningen in de buurt. De gezamenlijke woonvorm is verder geen taboe meer.

woensdag 13 februari 2019
Meer senioren overwegen gezamenlijk wonen

Ouderenbond ANBO onderzocht de verhuiswens onder haar doelgroep. De enquête toont een toenemende verhuiswens aan. Van de ruim 5600 deelnemers van 60 jaar of ouder wil een kwart verhuizen. Nog eens 10 procent heeft een sluimerende verhuiswens. Vooral goede voorzieningen op loopafstand is een belangrijk punt bij het zoeken naar nieuwe woonruimte. Verrassend is het groeiende enthousiasme voor wonen in een gezamenlijke woonvorm.

Afnemende gezondheid wordt als belangrijkste verhuisreden genoemd. Bij het zoeken naar een geschikte woning zijn vooral trappen en drempels struikelpunten.

Zorg en voorzieningen belangrijkst

Dichtbij de familie en vrienden wonen is prettig. Toch wint dit voordeel het niet van zorg en voorzieningen in de buurt. Onderstaand de factoren die voor woningzoekende 60-plussers het zwaarst wegen.

Loopafstand tot voorzieningen - 67,2%
Geschikt om ook zorg of hulp te krijgen - 54,6%
Gezelligheid en makkelijk contact met medebewoners - 36,3%
Faciliteiten zoals maaltijdservice, vervoer, wasserij - 22,8%
Dichtbij familie of vrienden - 27,5%
Anders - 22,5%

Gezamenlijk wonen maar wel zelfstandig

Wonen in de buurt van leeftijdsgenoten heeft zijn voordelen. Dat geldt zowel voor gezinnen met jonge kinderen als mensen op leeftijd. Het uitwisselen van sociale contacten gaat makkelijker en je bent eerder in staat om elkaar een handje te helpen.

Veel senioren staan niet afwijzend tegenover verhuizen naar een gezamenlijke woonvorm. Wel geeft 46,3 procent aan dit te overwegen als er wel volledige zelfstandigheid is. Hierbij kan je denken aan een appartementencomplex specifiek bedoeld voor 60 plussers, met extra’s als thuiszorg op afroep en activiteiten in een gezamenlijke ruimte.

Regionale verschillen

Vorig jaar peilde het CBS ook de verhuiswens onder ouderen. De meeste ouderen verhuizen in Zuid-Holland en Utrecht. De provincies Friesland en Limburg hebben de minste verhuizingen onder ouderen. Het totaal aantal verhuizingen zelf kent minimale regionale verschillen. Verschil is er wel als het gaat om de verhuiswens, in Friesland ligt de verhuiswens ver boven (8,2%) het Nederlands gemiddelde en in Limburg (3,4%) ver eronder.

Aanbod afstemmen op woonwensen

De ANBO spoort gemeenten aan om actie te ondernemen, zodat mensen op een prettige manier oud kunnen worden. De bond stelt dat er op lokaal niveau te vaak een visie ontbreekt op het woonaanbod ten opzichte van de plaatselijke woonwensen. Dit terwijl we al langer weten dat demografische ontwikkelingen daar wel aanleiding tot actie geven, zo stelt de ANBO.

Huidige huis aanpassen

Verhuizen is lang niet altijd de meest gewenste oplossing. In veel gevallen kan het niet anders omdat de huidige woning niet meer voldoet. Een alternatief is het aanpassen van de huidige woning. Een verbouwing of hulpmiddelen als een traplift kunnen de verhuisnoodzaak verkleinen.

Heb je zelf verhuiswensen of wil je de huidige woning aanpassen? Voor de financiering van de plannen voorzien onze hypotheekspecialisten je graag van advies. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie