Nieuws

In 2018 een huis gekocht? Mis deze aftrekposten niet!

Kocht je in 2018 een huis? Dat was ongetwijfeld een dure hobby. Gelukkig zijn sommige kosten als aftrekpost op te voeren bij de belastingaangifte. Let daarbij goed op wat mag en moet.

woensdag 27 februari 2019
In 2018 een huis gekocht? Mis deze aftrekposten niet!

Taxatiekosten, advieskosten en kosten van de hypotheekakte. Een kleine greep uit de kostenposten bij het kopen van een huis. Een deel van deze uitgaven kun je terugkrijgen, door ze als aftrekposten op te voeren bij de belastingaangifte. Uiteraard heeft de Belastingdienst daar de nodige regels bij bedacht.  Weet wat de mogelijkheden zijn en zorg dat je jezelf niet tekort doet.

De aftrekposten die je kunt opvoeren zijn te verdelen in twee groepen, jaarlijkse kosten en eenmalige kosten. Bij jaarlijkse kosten kun je denken aan de hypotheekrente en erfpacht. Check wat betreft de hypotheek goed of je aan de voorwaarden voldoet, deze zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Overzicht eenmalige aftrekposten

De naam zegt het al, het gaat hierbij om de kosten die je slechts één keer maakt als je een huis koopt. Deze kosten mag je alleen aftrekken in het jaar dat je het huis hebt gekocht. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • Advies- en bemiddelingskosten: Let op, het gaat hier alleen om de advies- en bemiddelingskosten die hebben geleid tot een hypotheek of lening. Advieskosten voor de koop van een woning, zoals een aankoopmakelaar, worden hierbij niet meegerekend.
  • Notariskosten: Ook de notaris stuurt voor zijn diensten een rekening. Niet alles op de bon is aftrekbaar. Je kunt alleen de kosten van de hypotheekakte zelf en de inschrijving van de hypotheekakte bij het Kadaster aftrekken.
  • Taxatiekosten: Voor het krijgen van NHG of een hypotheek heb je een taxatierapport nodig. De kosten die je daarvoor maakt zijn aftrekbaar.
  • Bouwkundige keuring: Moet je voor het krijgen van NHG of een lening een bouwkundige keuring laten doen? Dan mag je deze kosten ook aftrekken. Dat geldt niet als de keuring geen vereiste is maar je er zelf voor kiest.
  • Kosten voor NHG: Voor het gebruik van NHG betaal je eenmalig 1% van de hypotheeksom aan bruto kosten aan het Waarborgfonds Eigen Woning. Dit is de stichting achter de NHG. 
  • Bereidstellingsprovisie: Bij de aanvraag van een hypotheek krijg je een offerte die beperkt geldig is. Wil je deze verlengen dan kost dat geld. Deze kosten mag je aftrekken.
  • Afsluitprovisie/Afsluitkosten: De kosten voor het hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek.


Aanvullende aftrekposten bij nieuwbouw

Starters die een nieuwbouwwoning kochten, kunnen de eerder genoemde aftrekposten aanvullen met het volgende:

  • De bouwrente na aankoop
  • Renteverlies tijdens de bouw
  • Rente van een overbruggingskrediet


Zoals je ziet kan je heel wat kosten indirect terugkrijgen. Je krijgt ze niet ‘echt’ terug, de bedragen worden afgetrokken van je inkomen waar vervolgens de belasting over wordt berekend. Hoe dan ook, het is nooit verkeerd als de blauwe envelop goed nieuws brengt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie