Nieuws

Wonen in een hennephuis of geprinte woning

Een huis van baksteen en beton is vrij gebruikelijk in Nederland. Toch kan het anders. Zo heeft een huis met muren van hennep de nodige voordelen. Zelfs het printen van een huis is een optie.

donderdag 3 januari 2019
Wonen in een hennephuis of geprinte woning

Wil je weer eens iets anders dan die standaard woning in een vinexwijk? Kijk dan verder dan een meer karakteristieke vooroorlogse woning. Wat bijvoorbeeld te denken van wonen in een boomhut, een soort Hobbit-huis of in je eigen geprinte woning. Pak je het heel milieubewust aan, kies dan voor een gerecycled huis.

Een hennephuis

In november 2018 is het eerste huis met hennepmuren gebouwd. Hennephout wordt samen met leisteenkalk en water gemengd, in een model gegoten en op maat geperst tot muur. Een alternatief voor muren met hennep zijn strobalen.

De eigenschappen van hennep- en strobalen muren zijn goedkoop, milieubewust, isolerend, en geven een aangenaam leefklimaat. Voorwaarde is dat het goed gedroogd moet worden, anders gaat je muur rotten. Het is gelukkig niet zo dat je in de woning iets merkt van de andere eigenschappen van hennep. Het gelukzalige woongenot zal dan ook ergens anders vandaan moeten komen...

Je huis laten printen

In andere landen is het al gedaan, maar in Nederland worden in 2019 de eerste woningen 3D geprint. Het voordeel van het printen is dat er weinig afval te verwerken is en dat er weinig vervoerskosten zijn. Dit is interessant met het oog op het milieu. Het andere interessante is het prijskaartje. Tegen relatief lage kosten heb je bovendien meer mogelijkheden om de vorm van je huis zelf te bepalen, nog los of de gemeente toestemming geeft voor de bouw.

Klein, kleiner, kleinst

Ben je de hoge stook- en elektriciteitskosten zat, dan kan je natuurlijk ook kleiner gaan wonen. De laatste jaren zijn de zogenaamde Tiny Houses in trek. Een oppervlakte van slechts 24 vierkante meter is geen uitzondering. Door de efficiënte indeling gaat er geen ongebruikte oppervlakte verloren. Sommige Tiny houses zijn ook zelfvoorzienend in elektriciteit en soms zelfs water. Wil je een verplaatsbaar huis? Bouw je Tiny Houses op een trailer en trek de wijde wereld in.

Wonen in een levende boom

Wie geniet er niet van een mooie kleurrijke boom in de herfst? Je hoeft er niet per se voor naar het park. Het is mogelijk om je huis om een boom heen te bouwen. Je hebt dan als het ware een hele boom in je huiskamer staan waarvan de takken het huis verdelen in kamers. Nederland kent ook een organisatie die dorpen wilt bouwen in bomen. Ze laten dan de boom zo (ver)groeien dat er een huis gecreëerd kan worden. Iedere dag water geven is niet nodig...

Een gerecycled huis

Echte milieubewuste bewoners gaan voor een huis van gerecyclede materialen. In plaats van bakstenen worden er bijvoorbeeld autobanden gebruikt, in combinatie met aarde of zandzakken. Doorgaans worden deze huizen zelfvoorzienend gebouwd, zodat het huis geen tot weinig milieubelastend effect heeft op de omgeving.

Geldverstrekkers zullen niet in de rij staan als je een hypotheek wilt afsluiten voor een boomwoning. Ook is het niet verstandig om een alternatieve woning te bouwen zonder je te verdiepen in belastingen en bouwvergunningen. Van de alternatieve woningtypen is de (deels) geprinte woning vooralsnog de meest interessante innovatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie