Nieuws

Veilig internetten met de cyberverzekering

Cybercriminaliteit zorgt bij bedrijven voor veel overlast en schade. Als particulier kan je er ook slachtoffer van worden. Een cyberverzekering dekt het risico. Wat valt daar allemaal onder?

donderdag 31 januari 2019
Veilig internetten met de cyberverzekering

Online kunnen we tegenwoordig bijna alles regelen. Van bankzaken tot wat we eten. Voor criminelen is dit een ultieme plek om gegevens van jou te ontfutselen. Volgens het CBS is vorig jaar 18% van de Nederlandse inwoners slachtoffer geworden van cybercrime. Ben jij veilig voor cybercriminelen?

Criminelen op internet gaan vaak zo gewiekst te werk dat iedereen erin kan trappen. Bijvoorbeeld door een complete website na te maken. Nadat jij vervolgens hebt ingelogd, liggen je inloggegevens op straat. Denk niet te snel dat het jou nooit zal overkomen.

Wat kan jou overkomen?

Een cyberverzekering dekt de gevolgen van cyberincidenten, waaronder het volgende:

  • Mensen die zonder jouw medeweten gegevens van jou hebben overgenomen, bijvoorbeeld identiteitsgegevens, en onder jouw naam dingen plaatsen of kopen.
  • Het hebben van malware of virussen op je computer. Hierdoor werkt je computer niet goed meer of zijn bestanden ongewild verwijderd.
  • Het gijzelen van je computer. Hierdoor is het niet of beperkt mogelijk je computer te gebruiken tot je bijvoorbeeld een geldsom overmaakt naar de ‘gijzelaar’.
  • Belastende informatie die over jou online is geplaatst.
  • Het leeghalen van je bankrekening.


Ook vergoeding na indirecte schade

De schade van cybercriminaliteit kan flink oplopen. Naast een vergoeding van de directe schade, bijvoorbeeld omdat je bankrekening is geplunderd, vallen ook aanvullende kosten onder de dekking van veel cyberverzekeringen. Te denken valt aan:

  • De kosten voor het terughalen van bestanden,
  • Kosten voor verwijderen van malware,
  • Het vervangen van systemen of computers,
  • De schade door identiteitsfraude,
  • De herstelwerkzaamheden van je (online) reputatie.


Sommige aanbieders gaan nog een stapje verder. Zo wordt er soms technische ondersteuning geboden bij cybervraagstukken of wordt er ter preventie systeembeveiliging aangebracht in huis of in apparaten die je meeneemt.

Virusscanner en WiFi-wachtwoord verplicht

Je bent ook zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid op en rond internet. De gemiddelde verzekeraar stelt bepaalde maatregelen verplicht voordat de verzekering uitkeert na schade. Zo kan het hebben van een virusscanner en een wachtwoord op WiFi en computer een vereiste zijn. Het nemen van deze maatregelen zijn uiteraard zeker geen overbodige luxe als je geen cyberverzekering hebt of wilt afsluiten.

Helaas is voorkomen niet altijd mogelijk. Wil je zelf met een gerust hart het web op, een cyberverzekering brengt de nodige gemoedsrust. Let daarbij goed op de voorwaarden. Het gaat om een relatief nieuwe verzekering, zowel de premies als de voorwaarden kunnen sterk verschillen per aanbieder.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie