Nieuws

Rente op jouw doorlopend krediet te hoog? Eigen verantwoordelijkheid!

De rente op leningen daalde sterk in de afgelopen tijd. Goed nieuws als jij leent met een variabele rente. Voorwaarde is wel dat de bank haar rente ook daadwerkelijk aanpast. Wat kun je zelf doen?

vrijdag 11 januari 2019
Rente op jouw doorlopend krediet te hoog? Eigen verantwoordelijkheid!

Stel je sluit een doorlopend krediet via jouw financieel adviseur. De rente op deze lening is variabel. In de loop van de jaren daalt de marktrente harder dan die op jouw lening. Verbolgen vraag je tekst en uitleg bij de adviseur. Die geeft aan niet verantwoordelijk te zijn en wordt in het gelijk gesteld door Kifid. De bal ligt dus bij jou als klant. 

Het is geen verzonnen scenario maar een concrete klacht die financieel klachtenloket Kifid recent behandelde. De klant in kwestie betaalde naar eigen zeggen jarenlang een hogere rente dan je zou verwachten op basis van de marktrente. Het advieskantoor had meer moeten doen om bij de geldverstrekker een lager tarief te bedingen, zo was de aanklacht.

Variabele rente doorlopend krediet

Eén van de voordelen van de leenvorm doorlopend krediet is flexibiliteit. Je hoeft niet vooraf te bepalen welk bedrag je exact nodig hebt. In plaats daarvan wordt een maximaal krediet vastgesteld. Vervolgens kan je lenen tot dit limiet is bereikt. Alleen over de geleende bedragen betaal je rente. Eenmaal afgeloste bedragen kan je weer opnemen.

Geldverstrekkers stemmen de variabele rente op doorlopende kredieten vooral af op de marktrente, ofwel de kosten die ze zelf maken bij het aantrekken van kapitaal. Daalt de marktrente, dan zal ook die op het doorlopende krediet meebewegen. Banken zijn niet verplicht om de daling te verrekenen in de rente van jouw lening. De ene bank zal het wel doen, terwijl een andere eerder de eigen winstmarge opschroeft.

Zelf verantwoordelijk na afsluiten lening

Wat mag je precies verwachten van een advieskantoor die voor jou een lening met een variabele rente heeft geregeld? Het oordeel van Kifid is duidelijk. ‘Bij het afsluiten van de doorlopende kredietovereenkomst was het de consument duidelijk dat het rentetarief variabel zou zijn en dat de bank het tarief periodiek zou vaststellen. De periodieke wijziging van het variabele rentetarief kan geen verrassing zijn.’’

Het klachtenloket is van mening dat de adviseur in deze situatie niet aansprakelijk gesteld kan worden voor rentetarieven die de bank hanteert. De uitspraak legt de verantwoordelijkheid voor een groot deel bij de consument zelf. Overigens kan de klant van de adviseur nog in beroep gaan tegen de Kifid-uitspraak.

Oversluiten persoonlijke lening of doorlopend krediet

In de afgelopen jaren daalde de marktrente sterk. Deze daling is ook te zien aan de rente op leningen. De laagst mogelijke rente op een nieuwe lening schommelt rond de 4 procent. Enkele jaren terug waren tarieven boven de 8 procent geen uitzondering.

Gelukkig kan je zelf ook actie ondernemen als de kosten van jouw lening hoger zijn dan noodzakelijk. Een mogelijkheid is het oversluiten van je lopende leningen. Bij een doorlopend krediet kan dit doorgaans boetevrij. Houd bij een persoonlijke lening wel rekening met een boeterente. Lees in ons eerdere artikel wat je daarmee kan besparen.

Bij het afsluiten van een lening profiteer je van de historisch lage rentestanden. Blijf na het afsluiten alert en leun niet alleen op het advies van je adviseur of bank. Wil je weten of jij kunt besparen? Laat dit weten via het onderstaande formulier, onze leenspecialisten kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie