Nieuws

Meer hypotheekaanvragen door oversluiten hypotheek

Ben je van plan jouw hypotheek over te sluiten? Velen gingen je al voor. Vorig jaar nam het aantal hypotheekaanvragen toe met 4,1 procent. Vooral met dank aan de oversluiters.

woensdag 16 januari 2019
Meer hypotheekaanvragen door oversluiten hypotheek

In het afgelopen jaar zijn er fors meer hypotheken afgesloten dan woningen verkocht. Vooral het oversluiten van de hypotheek is de oorzaak van de toename. In totaal zijn er 388.723 gesloten, wat neerkomt op een stijging van 4,1 procent op jaarbasis. Naast het enthousiasme voor oversluiten zitten starters nog in de knel, wint het energielabel terrein en stromen vooral senioren door naar een andere woning.

De aanhoudende lage rente stimuleert het oversluiten van de hypotheek. HDN (Hypotheken Data Netwerk) rapporteert een stijging van maar liefst 28 procent in 2018. Zonder het aandeel van de oversluiters zou het aantal hypotheekaanvragen gedaald zijn vorig jaar.

Starters in de knel

De starter blijft het kind van de rekening op de woningmarkt. Ondanks de lage rente is het financieren van een starterswoning lastig. Door de sterk oplopende huizenprijzen vallen steeds meer woningen buiten financieel bereik. Wat niet helpt is dat starters vooral zoeken naar woningen in stedelijke gebieden, waar de gemiddelde prijs doorgaans hoger ligt.

Het aantal van starters liep mede hierdoor vorig jaar met 9,4 procent terug. Als starter maak je meer kans wanneer je een deel van het nodige bedrag kunt lenen van ouders of andere gulle gevers. Een aanvullende optie is de starterssubsidie, waarvan de mogelijkheden per gemeente verschillen.

Senioren stromen wel door

Meer beweging zit er in de huiseigenaren op leeftijd. Deze groep heeft als voordeel dat er doorgaans sprake is overwaarde op de ‘oude’ woning. Met inzet van deze overwaarde hoeft er minder geleend te worden, wat verhuizen eerder mogelijk maakt. Verrassend is verder dat 60-plussers minder honkvast zijn dan gemiddeld. Ze zijn vaker bereid om te verhuizen naar een andere plaats en kiezen eerder voor een kleinere woning.

Lagere rente en meer lenen door energielabel

Het energielabel kende een moeilijke start. Het lijkt erop dat het label inmiddels vaker een rol van betekenis speelt. Bij 25 procent van de hypotheekaanvragen wordt het label meegestuurd naar de geldverstrekker. Dit is niet verplicht, pas bij de daadwerkelijke verkoop is het overleggen van het label vereist.

HDN stelt dat een mogelijke korting op de hypotheekrente reden is voor het toevoegen van het label aan de hypotheekaanvraag. Daarnaast is het onder voorwaarden mogelijk om meer te lenen bij het nemen van energiezuinige maatregelen. Steeds meer huizenkopers lopen hier warm voor. Niet ondenkbaar is dat de maandelijkse rekening van de energieleverancier bijdraagt aan de wens tot verduurzaming.

Drukte op de woningmarkt

Het toegenomen aantal hypotheekaanvragen levert een wat vertekend beeld op. De NVM gaf onlangs aan dat de oververhitte woningmarkt iets afkoelt. De zorgen over de schaarste op de woningmarkt zijn daarmee niet verdwenen. Het gedaalde aantal verkopen heeft puur te maken met een schaarste aan betaalbare en beschikbare koopwoningen.

Overweeg jij om jouw hypotheek ook over te sluiten of heb je er nog helemaal niet over nagedacht? Onze hypotheekspecialisten staan voor je klaar om te bekijken wat het mogelijke voordeel is. Vul voor meer informatie het onderstaande formulier in. Dat kan ook wanneer je van plan bent een woning te kopen en oversluiten nu niet in de planning staat.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie