Nieuws

Maakt jouw VvE al gebruik van de uitgebreide Energiebespaarlening?

VvE’s kunnen energiebesparende maatregelen treffen met een gesubsidieerde Energiebespaarlening. Nieuw is de mogelijkheid om in 30 jaar af te lossen. Goed voor de maandlasten!

donderdag 24 januari 2019
Maakt jouw VvE al gebruik van de uitgebreide Energiebespaarlening?

Het doorvoeren van serieuze energiebesparende maatregelen is voor veel VvE’s financieel niet haalbaar. De maandelijkse bijdrage wordt vooral opgespaard voor regulier onderhoud of grotere uitgaven als het vernieuwen van de lift. Is de kas ontoereikend maar valt er veel te winnen met een warmtepomp, een beter geïsoleerd dak of spouwmuurisolatie? De onlangs uitgebreide Energiebespaarlening kan uitkomst bieden.

VvE’s kunnen via het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) een lening aanvragen voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

Lage rente Energiebespaarlening

Het grootste voordeel van de lening is de relatief lage, vaste rente. Het gaat om een zogeheten consumptieve lening waar geen onderpand voor nodig is. Bij aflossing in 10 jaar gaat het NEF uit van 2,6 procent aan jaarlijkse rente. Bij een reguliere lening betaal je al snel richting de vier procent. De lage rente kan worden aangeboden door subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De exacte rente hangt af van het termijn waarin de lening wordt afgelost. Ook per plaats kan het verschillen. Sommige gemeenten en provincies dragen ook bij, waardoor de rente lager uitvalt.

Nu ook aflossen in 30 jaar

VvE’s kunnen niet zelf kiezen binnen welk termijn de lening afgelost wordt. Het hangt af van de hoogte van de lening. Zo dient een lening tot € 15.000 binnen 10 jaar afgelost te worden. Bij grotere bedragen mag er langer over de terugbetaling gedaan worden.

Nieuw is de optie om in 30 jaar af te lossen. Hierdoor is de VvE langer aan het afbetalen maar daalt het maandelijkse aflossingsbedrag. Deze lagere maandlasten zijn goed nieuws voor de betalende VvE-leden. Wel gelden andere voorwaarden dan bij het aflossen in 10 of 15 jaar.

Voor welke energiebesparende maatregelen?

De lening kan gebruikt worden voor aanpassingen aan de woning zelf. Zoals het isoleren van muren, het dak of het vervangen van de oude ketel. Ook kan je denken aan minder grote aanpassingen als het installeren van led-verlichting of een slimme meter. Gaat het om een appartementencomplex met een gedateerde lift? De kans bestaat dat het energieverbruik met maatregelen teruggedrongen kan worden.

Voorwaarden van Energiebespaarlening

Lenen uit het gesubsidieerde potje gaat gepaard met voorwaarden, waaronder:

  • De VvE bestaat uit tenminste 10 woningen
  • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort. Na het maken van kosten kan de VvE deze indienen en volgt uitbetaling vanuit het depot.
  • De lening dient te worden vastgelegd bij de notaris
  • Er kan maximaal €65.000 geleend worden per huis/appartement


Uiteraard wordt ook gekeken naar de financiële stabiliteit van de VvE. Voor alle voorwaarden en hulp bij het aanvragen van de lening kun je terecht op de site van het NEF.

Zonnepanelen alleen in combinatie

Voor zonnepanelen gelden aanvullende voorwaarden. Maximaal 75 procent van het leenbedrag mag worden uitgegeven aan de installatie ervan. De resterende 25 procent moet dus worden gebruikt voor andere maatregelen.

Naast de voordelen voor het milieu profiteer je zelf ook van een energiezuinige woning. Zeker in deze koude maanden zitten we er graag warmpjes bij. De investering betaalt zich als het goed is op lange termijn terug in een lagere energierekening. Daarnaast dragen de maatregelen bij aan de waarde van je woning. Bespreekpunt op de volgende VvE-vergadering?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie