Nieuws

Korten op pensioenen stap dichterbij

Chaos rond de Brexit, handelsoorlogen en centrale banken die hun beleid aanpassen. Het werd beleggers even teveel. De toegenomen onrust kan ook gevolgen hebben voor jouw pensioen.

woensdag 2 januari 2019
Korten op pensioenen stap dichterbij

Het ging pensioenfondsen voor de wind in de loop van 2018. Aandelen werden meer waard en de rente zat in de lift. Goed voor de financiële vooruitzichten van de fondsen. In het laatste kwartaal kwam de klad erin. Aandelenbeurzen gingen wereldwijd onderuit en de rente daalde weer. Hierdoor stijgt de kans dat ook jouw pensioen erop achteruit gaat.

Pensioenfondsen moeten nu en in de toekomst voldoende inkomsten hebben voor het uitkeren van pensioenen. Een belangrijk begrip is de dekkingsgraad, ofwel de verhouding van het vermogen ten opzichte van de verplichtingen. Voor iedere euro aan pensioenverplichtingen moet het fonds iets meer inkomsten hebben.

Aandelen en rente belangrijk voor pensioenfondsen

De fondsen beleggen een deel van de pensioenpremies in aandelen. Stijgende aandelenkoersen leveren meer rendement op en zijn positief voor de dekkingsgraad. In de zomer leek er nog geen vuiltje aan de lucht en werden aandelen gestaag meer waard. Vooral in de laatste maanden kwam daar verandering in, sommige aandelenbeurzen daalden tien procent of meer.

Pensioenfondsen investeren ook in leningen waar rente-inkomsten tegenover staan. Deze inkomsten zijn belangrijk, een lichte verandering zorgt voor een groot verschil op langere termijn. Het was een tegenvaller dat de licht stijgende trend tenietgedaan werd door de somberheid op de financiële markten.

Pensioenen korten

Pensioenfondsen die er slecht voorstaan, kunnen hun financiële situatie verbeteren met het korten van pensioenen. Een rigoureuze stap waarbij je een lager periodiek bedrag uitgekeerd krijgt aan pensioen. Voor het fonds nemen de betalingsverplichtingen af, wat goed is voor de dekkingsgraad. Voor jou is het minder positief, dit doet 5 procent pensioenkorting met jouw pensioen.

Een meer gebruikelijk manier om de balans van een fonds te verbeteren is het verhogen van de pensioenpremie. Je legt dan meer in voor je toekomstige pensioen. Het niet indexeren van het pensioen is een derde optie. De hoogte van de pensioenuitkering wordt dan niet verhoogd met de standaard inflatie in Nederland.

Wanneer zit een pensioenfonds in de gevarenzone?

Pensioenfondsen moeten aan tal van regels voldoen. Een belangrijke gaat over de gemiddelde dekkingsgraad in één jaar, per maand gemeten. Regel is dat deze niet langer dan vijf keer onder de 104 procent mag zijn. In feite heeft een fonds dan tegenover iedere €1 aan verplichtingen €1,04 aan verwachte inkomsten. Het exacte percentage kan licht afwijken per fonds.

Voldoet een pensioenfonds niet aan de regel, dan heeft het volgens de toezichthouders niet voldoende inkomsten om in de toekomst alle pensioenen uit te betalen. Het korten van pensioenen is onvermijdelijk in die situatie.

Belangrijk jaar

2019 is voor veel pensioenfondsen een belangrijk jaar. Vier van de vijf grootste fondsen presteren al vier jaar ondermaats. De grootste, het ABP, stond eind november nog boven het gemiddelde niveau waarop korting noodzakelijk is. Binnenkort publiceert het fonds de eindstand inclusief december. Dat zal, gezien de dalende aandelenkoersen in die maand, niet rooskleurig uitpakken.

De hervorming van het pensioenstelsel liep onlangs averij op, de betrokken partijen werden het niet eens bij de onderhandelingen. Één van de struikelpunten was het versoepelen van regels rond het korten op pensioenen. Heb je de hoop gevestigd op de fondsen zelf? De
kans dat ze in 2019 hun resultaten fors verbeteren lijkt vooralsnog klein.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie