Nieuws

Huizen snel verkocht, prijsstijging vlakt af

Waar gaat het heen met de huizenprijzen? Een stijging van meer dan 10 procent op jaarbasis was geen uitzondering afgelopen jaar. Voor het eerst sinds tijden ziet de NVM signalen van afkoeling.

donderdag 10 januari 2019
Huizen snel verkocht, prijsstijging vlakt af

In het afgelopen kwartaal is het aanbod van te koop staande woningen gestegen. Daarnaast nam ook de stijging van de gemiddelde woningprijs in kracht af. De NVM ziet het als verkoeling van de oververhitte woningmarkt. Zeker in regio´s als Amsterdam wordt het kopen van een woning voor veel mensen onbetaalbaar. Die ontwikkeling zorgt voor een rem op de prijzen. Aandachtspunt blijft de beperkte nieuwbouw in ons land.

NVM-makelaars hebben in het laatste kwartaal van 2018 ruim 8 procent minder woningen aan de man gebracht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee gingen de verkoopcijfers voor het zesde achtereenvolgende kwartaal achteruit.

Plafond huizenprijzen bereikt?

De prijs van een gemiddelde woning (NVM) lag eind vorig jaar op € 298.000. Een stijging van maar liefst 10,3 procent op jaarbasis. Het is niet de verwachting dat we in hetzelfde tempo doorgaan. Al is het simpelweg omdat steeds minder mensen de stijging financieel bij kunnen benen.

De NVM-voorzitter stelt hier het volgende over “De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de 10% niet langer vanzelfsprekend zijn. Door het hoge niveau van de prijzen is de betaalbaarheid van woningen, zeker voor huishoudens met een minder gevulde beurs, gedaald en haken consumenten af.”

Huizen snel verkocht

Ondanks enige verkoeling is het nog steeds dringen op de huizenmarkt. Woningen staan gemiddeld 39 dagen te koop voordat ze verkocht worden. Een jaar eerder duurde het 11 dagen langer. De verkooptijd is sinds 2000 niet zo kort geweest.

Hoeveel keus je als koper hebt, hangt af van de omgeving waarin je zoekt. Zocht je eind vorig jaar naar een huis in een grote stad, dan had je gemiddeld keus uit 2 woningen. Landelijk gezien is de keus iets ruimer, met 3,6 per koper.

Vraag groter dan aanbod

Het afvlakken van de prijsstijging haalt meer kopers over om hun woning ook te koop te zetten. De aandrang om langer te wachten en zo te profiteren van alsmaar stijgende prijzen wordt kleiner. In plaats daarvan wordt het huis verkocht juist omdat nu nog geprofiteerd wordt van de relatief hoge prijzen.

Kopers worden kieskeuriger wanneer het aanbod groeit. Ook zal je als koper minder snel overbieden als je meerdere huizen in het vizier hebt. Op dit moment is het nog niet zo ver. Vooralsnog is het aanbod aan beschikbare en betaalbare woningen te klein om te voldoen aan de vraag.

Beperkte nieuwbouw

Nieuwe woningen zijn in trek. Veel nieuwbouwprojecten werken met een loting. De vraagprijs is duidelijk en je hoeft niet meer te bieden dan andere geïnteresseerden. Het beperkte aantal nieuwe woningen dat jaarlijks wordt gebouwd is wel een probleem. De overheid streeft naar 80.000 per jaar. Net als in de afgelopen twee jaar lijkt dit ook in 2019 niet haalbaar.

De prijs van een nieuwbouwwoning ligt 14 procent hoger dan vorig jaar. Niet alleen schaarste is hier de oorzaak van. Hoge bouwkosten, gasloze woningen en focus op bouwen in steden dragen bij aan de prijsstijgingen. Ook bij nieuwbouw is merkbaar dat veel kopers afhaken vanwege de kosten.

De NVM ziet de huizenprijzen in 2019 met gemiddeld 4 tot 7 procent toenemen. De richting van de prijzen hangt sterk af van de locatie. Amsterdam en andere koplopers staan naar verwachting niet meer standaard bovenaan het lijstje.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie