Nieuws

Huis voor weinig te koop, voor veel verkocht

Is het de hoogste tijd om je huis te verkopen? Denk dan eens aan een verkoop met een bieden-vanaf-prijs. Het aanbod valt meer op bij kopers, met meer kans op een snelle verkoop.

woensdag 23 januari 2019
Huis voor weinig te koop, voor veel verkocht

Op Funda staan veel woningen voor een prijs die te mooi lijkt om waar te zijn. Wie beter kijkt, ziet dat het om een bieden-vanaf-prijs gaat. Alleen met een goed bod maak je als koper kans. Heb jij zelf verkoopplannen? Zet je huis voor een scherpe prijs te koop en laat de geïnteresseerde maar (over)bieden. Komt er een interessant bod langs, dan is de verkoop zo geregeld.

Met een bieden-vanaf-prijs start je met een lage vraagprijs, die onder het niveau ligt dan dat je eigenlijk voor ogen hebt. Van kopers wordt verwacht dat ze bieden boven deze prijs. Doorgaans wordt er een uiterste datum voor het uitbrengen van een bod gesteld. Na dit moment worden de biedingen bekeken en ga je met het interessantste bod akkoord. Ruimte om te onderhandelen is er beperkt.

Voorbeeld
Ter verduidelijking een voorbeeld: Zet je jouw huis te koop met een standaard vraagprijs en wil je er minimaal €245.000 voor krijgen? Dan zet je hem te koop voor bijvoorbeeld €250.000. Bij een bieden-vanaf-prijs zet je je huis te koop voor €235.000, in de hoop dat de kopers elkaar overbieden en de opbrengst boven verwachting is.

Snel je huis verkopen

Wil je snel van je oude huis af? Dan is een bieden-vanaf-prijs een goede optie. Door de lage prijs verschijnt je woning in een lagere prijsklasse op bijvoorbeeld Funda. Hierdoor spreek je een breder publiek aan. De verkoopkans is hoger en daardoor wordt deze sneller verkocht. Omdat de onderhandelingen grotendeels worden overgeslagen is de verkoop zo geregeld.

Ook voor verkopers die het huis al lang te koop hebben staan, is het interessant om over te stappen naar een bieden-vanaf-prijs. Besef wel dat de hoogte van de biedingen eerder tegenvallen dan bij populaire woningen die net in de verkoop staan..

Keerzijde: niet voor iedereen geschikt

Bieden-vanaf klinkt mooi, waarom is het dan niet de standaard? De verkoopstrategie kent ook een keerzijden:

  • Wanneer je je huis eenmaal hebt aangeboden voor een bieden-vanaf-prijs kan je minder makkelijk terug naar een hogere vraagprijs. Op diverse sites kunnen kopers zien dat er prijsverhogingen zijn geweest. Dat is niet bevorderlijk voor de verkoop.
  • De opbrengst kan lager uitpakken dan verwacht. Uiteraard hoef je niet per se akkoord te gaan. Het verkoopproces opnieuw starten is anderzijds niet ideaal.
  • De bieden- vanaf-prijs is vooral geschikt voor ‘jonge’ huizen, de indruk wordt gewekt dat het om een scherpe prijs gaat. Bij oudere huizen kan het idee ontstaan dat een woning minder waard is.
  • Het is nog vrij onbekend. Veel kopers zijn geneigd een bieden-vanaf-prijs te zien als een vraagprijs. Ze bieden dan onder je bod. Nu je het steeds vaker ziet op Funda, zal dit minder een rol gaan spelen.


Staat je nieuwe huis met smart op je te wachten, maar moet je het oude nog verkopen? De bieden-vanaf-prijs kan een goed lokmiddel zijn. Bedenk wel dat succes niet gegarandeerd is. Het hangt vooral af van het type woning, de locatie en de vraag ernaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie