Nieuws

Huis kopen of verbouwen en dan pas schenken

Veel starters kloppen bij het kopen van hun eerste huis aan bij pa en ma. Die kunnen het nodige bedrag fiscaal vriendelijk schenken of uitlenen met een familiehypotheek. Let wel op de regels!

woensdag 30 januari 2019
Huis kopen of verbouwen en dan pas schenken

Ontvang jij een schenking waarmee je een huis koopt of een verbouwing financiert? Over een bedrag van maximaal € 102.010 geldt geen schenkbelasting, mits de lening voldoet aan alle voorwaarden. De regels zijn niet altijd helder, zo bleek in een recente zaak waarbij de kosten vooraf gingen aan de schenking. Reden voor een belastingaanslag vond de Belastingdienst. De Arnhemse rechtbank dacht er anders over.

In deze zaak ontving de woningeigenaar van haar ouders ruim € 200.000 voor een verbouwing. Deze schenking werd in 2013 gedaan, terwijl de eerste facturen van de aannemer uit 2012 dateren. In totaal is er voor € 80.000 gefactureerd door de aannemer voordat de schenking werd afgehandeld.

Achteraf schenken mag

Het al gefactureerde gedeelte van de gift was niet belastingvrij, aldus de berekening van de Belastingdienst. Er is in de voorwaarden geen bepaling te vinden die bepaalt dat de kosten per se na de schenking gemaakt moeten worden. Voor de rechter reden om een streep te zetten door de naheffing van € 17.000 die de vrouw op de mat kreeg. Goed nieuws voor de huiseigenaar.

Er zijn wel regels voor het uiterlijke termijn waarin je de schenking moet uitgeven aan de eigen woning. Dat is op dit moment drie jaar, een schenking in 2019 dient dus uiterlijk in 2021 gebruikt te worden. Gaat het om een langdurige verbouwing en weet je de exacte kosten nog niet? Je mag de schenking uitsmeren over maximaal drie jaar. Dit kan ook fiscaal handiger zijn.

Regels schenken voor eigen woning

Voorkom tegenvallers en let goed op de voorwaarden die de Belastingdienst hanteert. De belangrijkste regels zijn:

 • Jij of je partner zijn tussen de 18 en 40 jaar, tot en met de dag waarop je 40 wordt
 • De schenking wordt gebruikt voor:
  - Aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning
  - Aflossing van de eigenwoningschuld (hypotheek)
  - Aflossing van een restschuld van een verkochte eigen woning
  - Afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming
 • Bewaar facturen en bonnetjes goed. Je moet schriftelijk kunnen bewijzen dat het geld in je huis is gestoken. Van de schenking zelf dien je ook een bewijs te hebben.
 • Als de schenking op papier is gezet in een overeenkomst, dan mogen daarin geen voorwaarden zijn opgenomen.
 • Je hebt niet eerder een zogenoemde verhoogde vrijstelling gebruikt. Ofwel een belastingvrije schenking voor de eigen woning, studie of een vrij besteedbaar bedrag. Als dit wel het geval is, heb je alleen onder bepaalde voorwaarden nog recht hebt op een belastingvrij bedrag.


Schenking of familiehypotheek?

Je hoeft je zoon of dochter niet per se belangeloos aan een huis te helpen. Het kan ook in de vorm van een familiehypotheek. Bij deze lening ontvang je als schenker een marktconforme hypotheekrente. Het voordeel is dat over deze rente hypotheekrenteaftrek mag worden toegepast. De betaalde rente kan eventueel weer fiscaal vriendelijk worden teruggegeven aan zoon of dochter. In dit eerder verschenen artikel zetten we de werking en voordelen verder uiteen.

Overweeg je een schenking te doen of spaargeld in te zetten voor een familiehypotheek? We kijken graag met je mee bij het financieren van een verbouwing of woningaankoop.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie