Nieuws

Hogere depositorente lichtpuntje in somber spaarklimaat

Neem jij genoegen met de 0,03 procent spaarrente die je bij ABN, Rabobank en ING ontvangt? Het vastzetten van je spaargeld is een alternatief. Een deposito van 1 jaar levert 0,66 procent op.

maandag 7 januari 2019
Hogere depositorente lichtpuntje in somber spaarklimaat

De gemiddelde spaarrente op vrij opneembare rekeningen bedraagt 0,19 procent. Onderzoeksbureau MoneyView noteerde deze stand eind vorig jaar. Hiermee zette de dalende trend door. Begin 2018 kreeg je als spaarder nog gemiddeld 0,26 procent. In dit barre spaarklimaat is het zoeken naar lichtpuntjes. Wie zijn spaargeld een jaar kan missen, kan profiteren van een hoger rendement.

Bij grote banken levert sparen al enige tijd nauwelijks iets op. De spaarrente komt bij Rabobank, ING en ABN nauwelijks boven de nul (0,03) uit. De meest recente verlaging komt van SNS Bank, waar de spaarrente daalde naar 0,10 procent.

Verhoging depositorente 1 jaar vast

In de afgelopen tijd werd de race naar de boden voortgezet. Tussen alle verlagingen van de spaarrente was slechts een sporadische verhoging te zien. Deze hadden allen betrekking op depositorekeningen. Bij een deposito staat spaargeld voor een bepaalde tijd vast. Wil je het toch opnemen, dan gelden er voorwaarden en kan een boeterente gelden.

Medio december verhoogde ING de rente op een deposito met een looptijd van tien jaar. Na de verhoging ontvang je 0,80 procent per jaar, fors hoger dan het rendement op regulier sparen. Het is wel de vraag of je niet beter kunt beleggen als je jouw spaargeld tien jaar kunt missen. Een alternatief is het één jaar vastzetten van je spaargeld. NIBC verhoogde recent haar rente voor dit termijn naar 0,66 procent, direct daaronder (0,65%) volgen Leaseplan Bank en AT bank.

Aantal renteverlagingen afgenomen

In het laatste kwartaal van 2018 zijn 10 rentewijzigingen bij banken geregistreerd. Dit waren er circa vier keer minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het goede nieuws is dat de stroom renteverlagingen langzaam tot stilstand komt. Helaas komt dit deels omdat het weinig lager meer kan. Geen van de grote banken durft het vooralsnog aan om de rente verder te verlagen naar het nulpunt. Een verlaging van de grotere banken is voor de concurrentie vaak reden om te volgen.

Schommelen boven het nulpunt

Voor de komende tijd valt er geen significante stijging van de spaarrente te verwachten. Banken kunnen goedkoop geld lenen van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB). Dit maakt het aantrekken van jouw spaargeld minder interessant. De ECB is van plan om de rente nog dit jaar te verhogen maar is erg voorzichtig. De angst is dat een hogere rente de economische groei in Europa afremt. Vooralsnog hoeven spaarders niet te vertrouwen op de ECB voor meer spaarrendement.

Het aantal lichtpuntjes op de spaarmarkt is op één hand te tellen. De trend van de gemiddelde spaarrente blijft dalen. Pas op termijn valt een stijgende rente te verwachten. Tot die tijd moeten we het hebben van banken die in een wilde bui de rente verhogen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie