Nieuws

Geld lenen: laagste rente niet langer variabel

Wil je geld lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing of auto? Qua rente ben je het best af met een persoonlijke lening met een vaste rente en looptijd. Een trendbreuk, de laagste rente was lange tijd juist variabel.

donderdag 17 januari 2019
Geld lenen: laagste rente niet langer variabel

Lenen tegen de laagste rente was lange tijd mogelijk met een doorlopend krediet. Deze leenvorm won het qua rente van de persoonlijke lening, waarbij de rente vast staat. Op dit moment is het juist andersom. Wegwijs ziet deze trend bij zowel ING, ABN en Rabobank als bij specifieke aanbieders van leningen. Goed om te weten als je consumptief leent voor het kopen van een nieuwe auto of de verbouwing van je huis.

In normale marktomstandigheden is het logisch dat een variabele rente lager ligt dan de rente op een lening met een vaste rente. De bank heeft namelijk meer zekerheid. Stijgt de marktrente, dan gaat ook de rente die jij betaalt automatisch omhoog. Dit renterisico ligt dus niet bij de bank.

Laagste rente bij persoonlijke lening

Op dit moment is de gemiddelde rente nu lager bij een persoonlijke lening. Hierbij is de rente tijdens de hele looptijd gelijk. Ook het leenbedrag staat vast, terwijl bij een doorlopend krediet eenmaal afgeloste bedragen weer opgenomen kunnen worden. De persoonlijke lening past goed bij leendoelen met een beperkte levensduur. 

Verschil door focus op aflossen

Vanuit de overheid en consumentenorganisaties is er veel aandacht voor het terugbrengen van schulden. De persoonlijke lening sluit beter aan op de focus op aflossen. Als klant heb je meer zekerheid over de totale rentelasten tijdens de looptijd. Ook is duidelijk wanneer de volledige schuld is afgelost omdat het niet mogelijk is om tussentijds weer bij te lenen. Geldverstrekkers stimuleren geld lenen tegen een vaste rente door de tarieven lager in te steken.

Doorlopend krediet in de ban

Sommige aanbieders zijn helemaal gestopt met het aanbieden van doorlopend kredieten, waaronder
BNP Paribas. In aanvullende voorwaarden van andere geldverstrekkers is ook de rem op schulden terug te zien. Zo mag je bij de Rabobank alleen in de eerste twee jaar eenmaal afgeloste bedragen weer opnemen. Na die tijd dien je de lening verplicht af te lossen tegen een vast maandbedrag.

Een ander voorbeeld is Interbank. Daar mag je €15.000 lenen, met een verplicht maandtermijn van 2 procent. Dit houdt in dat je maandelijks minimaal 2 procent van het openstaande leenbedrag terugbetaald aan rente en aflossing. Deze voorwaarde heeft een snellere aflossingstermijn als doel.

Nieuwe aanvragen voor 80 procent persoonlijke lening

Becam herkent zich als grootste kredietbemiddelaar van Nederland in de trend naar meer persoonlijke leningen. Directeur Jeroen Uppelschoten stelt hierover het volgende ‘’vorig jaar betrof 80% van de aanvragen een persoonlijke lening, tegenover de resterende 20 procent als doorlopend krediet. Dat was nog geen 4 jaar geleden eerder andersom. Klanten kiezen nu eerder voor zekerheid tegen een vaste lagere rente dan voor flexibele aflosmogelijkheden’’

Uppelschoten wijst verder op het belang om niet alleen naar de laagste rente te kijken bij het afsluiten van een lening. ‘’De kosten hangen niet alleen af van de laagste rente. Ook het aantal maanden waarin je aflost tellen mee. Aanbieders van leningen zijn, naast het vermelden van de rente, verplicht om ook de aflossingstermijn en de totale kosten te vermelden’’.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie