Nieuws

Wat als de hypotheekrente stijgt? Het effect van extra aflossen

Het rentevaste termijn van je hypotheek loopt ooit af. Het is nog maar de vraag of je dan nog steeds kunt profiteren van historisch lage rentes. Met extra aflossen bouw je meer zekerheid in.

vrijdag 14 december 2018
Wat als de hypotheekrente stijgt? Het effect van extra aflossen

De gemiddelde hypotheekrente is al tijden uitzonderlijk laag. Je zou bijna denken dat het voor altijd zo blijft. Toch is rekening houden met een stijging verstandig, zeker als je hypotheek nog lang loopt. De Nederlandsche Bank onderzocht in hoeverre je met extra aflossen minder vatbaar wordt voor een rentestijging. De verkorte conclusie: het helpt!

Het ligt voor de hand dat extra aflossen positief uit kan pakken. Wanneer de hypotheekschuld lager wordt, betaal je over een lager bedrag hypotheekrente. Dit compenseert tot op zekere hoogte een stijging van de hypotheekrente.

Effect extra aflossen op de hypotheek

DNB onderzocht het effect op de rentelasten bij een stijging van de hypotheekrente met 2,5 procent. Met dat uitgangspunt zijn huiseigenaren die vrijwillig aflossen 150 tot 350 euro per jaar minder kwijt aan rentelasten over een periode van tien jaar. Veel huiseigenaren hebben een hypotheek waarvan de rente jaarlijks wordt herzien. Deze groep merkt al in het eerste jaar na een stijging het effect.

Aflossingspiek in december

Het ontbreken van aantrekkelijke alternatieven maakt vrijwillig aflossen op de hypotheek extra aantrekkelijk. De spaarrente ligt bij de grootbanken rond het nulpunt. Zolang de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente, levert aflossen met spaargeld voordeel op. Zelfs als je hiermee een deel van de hypotheekrenteaftrek inlevert.

De maand december is duidelijk een populaire maand om extra af te lossen op de hypotheek. Het enthousiasme eind van het jaar valt niet toevallig samen met het peilmoment van de vermogensrendementsheffing. Geld dat op de spaarrekening staat telt mee bij de heffing van deze belasting, vermogen in de eigen woning niet.


Bron: DNB

Iedereen aflossingsblij?

Eerder al lanceerde banken onder de noemer ‘aflossingsblij’ een campagne om het verlagen van de hypotheekschuld te promoten onder huiseigenaren. Ook DNB maakt nu inzichtelijk wat het positieve effect kan zijn. Kortom, extra aflossen staat volop in de schijnwerpers.

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) kwam recent met een kleine nuance op alle aflossingsblijheid. De vereniging is niet tegen extra aflossen. Wel waarschuwt ze tegen een te eenzijdig beeld. ‘’Een vrijwillige aflossing is pas verantwoord indien goed de toekomstige financiële behoeften van de consument zijn geïnventariseerd, de eventuele gevolgen in het kader van het huwelijksvermogensrecht in kaart zijn gebracht en de gevolgen voor de eigenwoningreserve zijn geïnventariseerd.”

Heb je spaargeld waar je nu weinig rendement op maakt? Onze hypotheekspecialisten kunnen je adviseren over de mogelijkheden en voordelen van extra aflossen op je hypotheek. Is je hypotheek überhaupt toe aan een check. Ook daarvoor zijn we bereikbaar via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie