Nieuws

Studentenzorgverzekering 2019: stel jezelf deze vijf vragen

Nog geen keus gemaakt? Vergelijk de studentenzorgverzekering 2019 en bespaar maximaal met een budgetpolis en maximaal eigen risico. Let wel op de beperkingen van een dergelijke polis.

vrijdag 21 december 2018
Studentenzorgverzekering 2019: stel jezelf deze vijf vragen

De gemiddelde student is jong en heeft een actieve levensstijl. De vraag naar zorg is relatief klein onder deze groep, waardoor de verzekeraar weinig vergoedingen hoeft uit te keren. Dit maakt studenten graag geziene klanten bij zorgverzekeraars. Het voordeel is vaak ook terug te zien in de verzekeringspremie. Heb je tussen de kerstdiners nog een gaatje over? Controleer hoe het zit met jouw zorgverzekering voor 2019. Stel jezelf daarbij de volgende vragen.

1. Ga je voor een budgetpolis?

De budgetpolis is doorgaans de voordeligste basiszorgverzekering. De lagere prijs zie je wel terug in de dekking van de zorgverzekering. Met een budgetzorgverzekering kan je vaak niet in alle ziekenhuizen terecht. Ook andere zorgverleners als fysiotherapeuten kunnen uitgesloten zijn van volledige dekking. Ga je er toch heen voor een behandeling, loop je het risico op kosten voor eigen rekening.

Met een zogenaamde restitutiepolis heb je deze beperking niet maar ligt de premie hoger. Ben je student en heb je al jaren geen ziekenhuis of huisartsenpost van binnen gezien? De keus voor een budgetpolis is in die situatie logischer dan wanneer je er toch met regelmaat op consult bent.

2. Kies je een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering biedt dekking die niet onder de basiszorgverzekering valt. De inhoud sluit niet altijd aan op jouw zorgbehoeften als student. Aan vergoedingen voor een rollator of gehoorapparaat heb je wellicht weinig. Je hebt meer aan aanvullende zorgverzekeringen met een specifieke dekking voor studenten. Die hebben bijvoorbeeld een uitgebreidere dekking in het buitenland en vergoedingen voor vaccinaties.

De tandartsverzekering is een losse aanvullende zorgverzekering. Een behandeling door de tandarts kan flink in de papieren lopen. Ook de kosten voor een tandartsverzekering zijn hierdoor relatief hoog. Heb je een matig gebit, is de verzekering geen overbodige luxe. Check wel goed of de maximale vergoeding in verhouding staat tot de premie die je maandelijks afdraagt.

3. Neem je een verhoogd eigen risico of niet?

Het eigen risico op de zorgverzekering blijft in 2019 standaard €385. Bij veel zorgverzekeraars kan je vrijwillig voor een hoger eigen risico tot €885 kiezen. Je betaalt dan een groter deel zelf als je toch zorg nodig hebt die onder de basiszorgverzekering valt.

Een voordeel voor de verzekeraar, die loopt zo minder risico. In ruil daarvoor betaal jij maandelijks een lagere zorgpremie. Deze premie daalt verder naarmate jij een hoger eigen risico accepteert. Zeker voor studenten een aantrekkelijke optie. Besef wel dat je het geld wel moet hebben wanneer je toch iets mankeert.

4. Maak je gebruik van mogelijke extra’s?

Korting bij de sportschool, voordeel bij de opticien of goedkoper naar het zwembad. Check of jouw zorgverzekeraars interessante extra’s biedt waar je nog geen gebruik van maakt. De mogelijkheden verschillen per verzekeraar.

5. Wat kan je nog meer doen om de kosten te drukken?

Verdien je in 2019 minder dan €30.000? Vergeet niet zorgtoeslag aan te vragen via Mijn Toeslagen op de site van de belastingdienst. Met de teruggave van de belastingdienst verlaag je de netto kosten van de zorgverzekering.

Met het plannen van zorg kan je in sommige situaties ook kosten voorkomen. Stel jouw eigen risico is al ‘op’ en je hebt zorg nodig die goed planbaar is. In geval kan het zinvol zijn om niet te wachten tot na de jaarwisseling. Na 1 januari gaat het nieuwe eigen risico weer in.

Je hebt nog ruim een week om een keus te maken voor de zorgverzekering 2019. Een eventuele overstap is mogelijk tot 31 december. Check op onze vergelijkingspagina welke zorgverzekering het best bij je past.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie