Nieuws

Minder aanrijdingen veroorzaken meer schade

Het aantal ongevallen neemt af maar toch wordt op de autoverzekering meer schade geclaimd. Blindelings vertrouwen op de slimme technologie in je auto is niet verstandig.

dinsdag 11 december 2018
Minder aanrijdingen veroorzaken meer schade

Het aantal verzekeringsclaims na een aanrijding is vorig jaar met 18 procent gedaald. De daling is onder andere te danken aan het relatief rustige weer. Ook de slimme technologie in steeds meer auto’s zorgt voor minder brokken. Ondanks de afname is het totale bedrag aan schade wel gestegen. Oorzaak is toenemende letselschade.

De totale geclaimde schade op de WA-autoverzekering is van 2014 tot en met 2017 met 25 procent toegenomen. Dit resulteerde vorig jaar in een schadelast van 2,6 miljard euro.

Schade groter door letselschade

Handig dat je gewaarschuwd wordt voor het paaltje achter de auto bij het parkeren. Slimme technologie helpt je om minder schade te rijden. Toch voorkomen alle slimmigheden niet dat er relatief veel verkeersslachtoffers vallen. Afleiding in het verkeer wordt genoemd als oorzaak. Daarnaast zijn er steeds meer type voertuigen op de weg, terwijl het wegennetwerk daar niet altijd op ingericht is.

Verloop schadelast WA-autoverzekering (percentage)

 

Relatief rustig klimaat

In 2017 is er relatief weinig sprake geweest van noodweer. Harde regen, sneeuw en wind leiden doorgaans tot meer aanrijdingen. De cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) tonen bijvoorbeeld een piek in december vorig jaar, toen er een flink pak sneeuw viel. In die week lag het aantal claims op de autoverzekering anderhalf keer hoger dan het gemiddelde.

Aantal verkeersclaims in 2017 (per week weergegeven)

 

Koppositie verkeersveiligheid in gevaar

Nederland dreigt de koppositie als verkeersveilig land kwijt te raken door het stijgende aantal verkeersslachtoffers. Van een top-3 plaats is positie 9 in zicht. Reden voor de verkeersveiligheidscoalitie, een samenwerking tussen verschillende organisaties, om de noodklok te luiden. In een manifest wordt het kabinet opgeroepen om maatregelen te treffen die de verkeersveiligheid bevorderen.

Bijna de helft van de ernstig gewonde verkeersslachtoffers is fietser. Één van de aanbevelingen is dan ook het beter inrichten van 30km/uur-zones. Ook slimme systemen om binnen de rijbaan te blijven, noodremsystemen en intelligente snelheidsassistenten (ISA) kunnen bijdragen. Naast hulpmiddelen komt het ook aan op eigen verantwoordelijkheid. Circa 20 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door teveel drinken, te hard rijden is goed voor 30 procent.

Met de winter voor de deur stijgt ook de kans op sneeuw, ijzel en andere gure weersomstandigheden. Houd in het achterhoofd dat juist dan een ernstig ongeval op de loer ligt. Zelfs als je auto vol hangt met technische hoogstandjes.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie