Nieuws

Infographic toont overzicht dekking na extreem weer

Een heftige hagelbui zorgt altijd voor grote drukte bij verzekeraars. Ook bij een flinke storm staan de lijnen roodgloeiend. Welke risico’s loop je eigenlijk en wanneer geldt een schadevergoeding?

dinsdag 18 december 2018
Infographic toont overzicht dekking na extreem weer

Hagelbuien in de winter, stormen in de herfst en droogte in de zomer. Ieder seizoen maken we opnieuw kennis met het grillige Nederlandse klimaat. Extreem weer gaat vaak gepaard met de nodige schade aan vooral huizen en auto’s. Niet bij iedereen is bekend welke schade in die situatie door de verzekering wordt vergoed. Het Verbond van Verzekeraars brengt de meest belangrijke klimaatrisico’s in kaart.

De infographics maken inzichtelijk welke schade wordt gedekt door welke verzekering, plus de uitzonderingen daarop. Zowel zakelijke als particuliere verzekeringen komen aan de orde. De belangrijkste klimaatrisico’s zijn:


Uitzonderingen op de dekking

Vaak weet je wel ongeveer wat er onder de dekking van een inboedel- of autoverzekering valt. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van schade, zijn ook de details van belang. Verzekeringen hebben uitsluitingen en restricties waardoor de verzekeraar niet (alle) schade uitkeert. Bekijk in het overzicht welke schade vaak is uitgesloten van dekking. Onderstaand enkele uitsluitingen:

  • Schade aan de fundering van je woning door droogte. Dit kan je soms wel optioneel meeverzekeren
  • Schade door een stijging van het grondwaterpeil en kapotte daken / dakgoten na heftige regenval
  • Bij schade aan je auto door storm geldt vaak pas een vergoeding als er sprake was van windkracht 7 of hoger
  • Schade door achterstallig onderhoud is vrijwel altijd uitgesloten van dekking


Eigen risico of niet?

Naast uitsluitingen op de dekking kan je ook te maken krijgen met een eigen risico. Bijvoorbeeld bij de woonverzekeringen betaal je na schade vaak een deel van de herstelkosten zelf. Klik hier om per klimaatrisico te bekijken of er mogelijk een eigen risico geldt.

Hagelstenen als pingpongballen

Sporadisch komen er hagelstenen naar beneden die een verwoestend patroon achterlaten op het dak van je auto. Deze kunnen meer dan 5 centimeter groot zijn. Opmerkelijk genoeg maak  je in de zomer meer kans op een dergelijke bui dan in de winter, aangezien hagelkorrels bij een winterse bui veel kleiner zijn. De KNMI voorziet een grotere kans op extreme hagel in de toekomst. Check het overzicht voor meer meteorologisch onheil en feiten over het klimaat.

Een witte kerst lijkt er dit jaar niet in te zitten. Begin 2019 kan de kou echter alsnog toeslaan, met alle gladheid en neerslag van dien. Let goed op als je toch de weg op moet, voor je het weet glibbert je auto tegen een paaltje. Maak je ondanks de voorzichtigheid toch schade? Check of het klimaatrisico onder de verzekeringsdekking valt. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie