Nieuws

Inbraak piekt in december: wat dekt je inboedelverzekering?

De feestdagen worden minder feestelijk als er in jouw huis wordt ingebroken. In de donkere decembermaand loop je meer risico op inbraak. Gelukkig valt het onder de dekking van je inboedelverzekering. Of toch niet alles...?

maandag 17 december 2018
Inbraak piekt in december: wat dekt je inboedelverzekering?

Flipperen, cilindertrekken of een ouderwetse babbeltruc. Inbrekers gebruiken verschillende manieren om je huis binnen te komen. Vooral in de donkere dagen rond kerst is waakzaamheid geboden. Inwoners van grote steden lopen het grootste risico op een inbraak, met Utrecht als koploper. Wat heb je aan jouw inboedelverzekering na diefstal in en om je huis?!

Het aantal woninginbraken daalt al enkele jaren. Het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) onderzocht politiecijfers van de afgelopen vijf jaar. Van januari 2017 tot en met november 2018 is er 46.915 keer ingebroken. Dit aantal ligt tien procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de daling blijft eind van het jaar een forse piek zichtbaar. Dit jaar is ook november erg ‘in trek’.

Aantal inbraken per maand (van december 2013 t/m november 2018

Inboedelverzekering en inbraak

Spullen die na een inbraak gestolen worden, vallen onder de dekking van de inboedelverzekering. Dat wil niet zeggen dat er automatisch een volledige vergoeding geldt. De volgende uitzonderingen en uitsluitingen zijn gebruikelijk:

 • Elektronica
  Voor elektronica geldt vrijwel altijd een maximale vergoeding. Ook computers vallen bij de meeste verzekeraars onder deze categorie. De maximering kan fors verschillen per verzekeraar.
 • Sieraden
  Diefstal van sieraden wordt ook tot een maximaal bedrag vergoed op de standaarddekking. Naast een hogere maandpremie kan de verzekeraar aanvullende vragen stellen. Bijvoorbeeld over de manier waarop u de sieraden bewaart.
 • Eigen risico
  Verzekeraars kunnen een eigen risico hanteren. In dat geval betaal je bijvoorbeeld eerst € 150 zelf, vervolgens krijg je conform voorwaarden het restant van de schade uitgekeerd.
 • Bijzondere bezittingen
  Niet iedereen heeft een duur schilderij aan de muur hangen of een kostbaar muziekinstrument in huis. Deze bijzondere bezittingen vallen bij veel verzekeraars wel onder de dekking maar kennen een maximale vergoeding.
 • Diefstal buitenshuis
  Spullen in de schuur of aangrenzende garage zijn tot op zekere hoogte meeverzekerd. Het ontbreken van braaksporen kan een reden zijn om schade niet uit te keren.

Geldt er bij een bepaalde categorie een maximale vergoeding maar wil je toch een hoger bedrag verzekeren? Doorgaans is dit, tegen een hogere premie, mogelijk.

Aangifte verplicht

Verzekeraars stellen het doen van aangifte bij de politie verplicht. Daarnaast heb je meer verantwoordelijkheden, waaronder het zo snel mogelijk melden van de inbraak. Is er sprake van braaksporen, leg deze goed vast en probeer ze niet te wissen. Zeker bij een hogere claim op de verzekering zal de verzekeraar een schade expert sturen.

Deze overheidswebsite geeft tips voor het voorkomen van inbraak. Doe je tijdens de feestdagen mee aan de gebruikelijke uitstapjes? Zorg ervoor dat jouw huis niet het makkelijkste doelwit in de buurt is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie