Nieuws

Verkoop huis zonder energielabel? Risico op €400 boete

Ook jouw huis heeft een voorlopig energielabel. Daar hoef je niets voor te doen. Voor de verkoop dien je wel een definitieve versie aan te vragen. Dat is snel gedaan via internet.

maandag 19 november 2018
Verkoop huis zonder energielabel? Risico op €400 boete

Bij de verkoop van een huis is een energielabel verplicht. Bij het ontbreken ervan loop je als verkoper het risico op een boete. Deze boete van circa €400 is relatief makkelijk te voorkomen. Het aanvragen van een energielabel kost relatief weinig en je hoeft er niet eens de deur voor uit. Toch legt circa 10 procent de verplichting naast zich neer. Mensen zijn er niet van op de hoogte of vinden het te veel gedoe, zo stelt minister Ollongren. Heb jij verkoopplannen? Regel op tijd je energielabel.

Iedere Nederlandse woning krijgt van de overheid een voorlopig energielabel. Aan dit voorlopige oordeel heb je niet veel bij het verkopen van je huis. Het is aan jou om het verplichte definitieve label aan te vragen.

Van voorlopig naar definitief energielabel

Het voorlopige energielabel is vooral gebaseerd op de algemene gegevens die bij de overheid bekend zijn. Bijvoorbeeld het type woning, de grootte en het bouwjaar. Deze informatie kan afwijken van de praktijk. Misschien heb je de muren wel voorzien van een extra isolatielaag of staat er een nieuwe warmtepomp op zolder. Bij het omzetten van het voorlopige label geef je alle specificaties van jouw huis op, vervolgens volgt er een definitief oordeel.

Checklist omzetten label

Het aanvragen van het definitieve energielabel kan via deze website van het ministerie. Bij de aanvraag moet je kunnen onderbouwen welke maatregelen je genomen hebt ter verbetering van de energievoorziening. Te denken valt aan facturen van de aannemer of foto’s van het eindresultaat. In deze checklist lees je welke stappen er volgen bij de aanvraag en welke gegevens over je huis er gevraagd worden. In tegenstelling tot voorheen kost het aanvragen maximaal enkele tientjes en is het niet verplicht meer om een expert bij je thuis alles te laten controleren.

Hogere opbrengst bij verkoop

Een goed energielabel kan zich uitbetalen bij de verkoop. Onderzoeksbureau Calcasa onderzocht eerder het verband tussen het energielabel van een woning en de opbrengst bij verkoop. Bij vergelijkbare woningen is een beter energielabel goed voor een 2 procent hogere verkoopprijs. Meer hierover lees je in het artikel ‘Verkoopprijs gemiddeld € 6.000 hoger bij beter energielabel’.

Energielabel zorgenkindje

De invoering van het energielabel ging niet vlekkeloos. In het verleden was het label wel verplicht maar volgde er geen sancties als het bij verkoop ontbrak. Inmiddels is een boete wel reëel, wat de verplichting kracht bij zet. Toch klinkt er nog steeds kritiek, zoals de kamervragen die Minister Ollongren (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) recent te verduren kreeg. Bij de vraagstelling kwam mogelijk misbruik van het energielabel aan de orde, met als doel het realiseren van een hogere verkoopprijs. Zo blijft het energielabel een zorgenkindje.

Boete door Inspectie Leefomgeving en Transport

Verkoop je een woning zonder energielabel, loop je het risico op een boete van circa €400. Deze wordt ‘verstrekt’ door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Gelukkig ontvangt niet iedere overtreder direct een boete.

Als je huis eenmaal te koop staat heb je weinig tijd meer voor het omzetten van het energielabel. Zeker in deze woningmarkt is de kans groot dat er snel kopers aankloppen. Regel het voorlopige energiecontract bijtijds, zodat je een mogelijke boete op de mat voorkomt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie