Nieuws

Vergelijk je zorgverzekering 2019 in 5 stappen

Raak jij ook altijd verstrikt in het web van zorgverzekeringen? Je bent niet de enige. Met het beantwoorden van deze vragen maak je bewuster een keus voor de zorgverzekering 2019.

maandag 12 november 2018
Vergelijk je zorgverzekering 2019 in 5 stappen

De premies voor de zorgverzekering 2019 zijn inmiddels bekend. Zoals ieder jaar lopen de premies behoorlijk uiteen. Met het vergelijken van de zorgverzekering kun je het nodige besparen. Kijk bij de vergelijking niet alleen naar de prijs. De goedkoopste zorgverzekering kan alsnog duur uitpakken als bepaalde behandelingen of medicijnen niet onder de dekking vallen. Waar moet je op letten bij het vergelijken?

1. Welke zorgbehoeften heb je?
Het is lastig om te voorspellen welke zorg je precies nodig gaat krijgen. Dat is misschien maar goed ook voor de gemoedsrust. Toch is het goed om na te denken over jouw zorgbehoefte. Gebruik je nu al medicijnen, is er sprake van een zwangerschap of heb je problemen met je gebit? Neem dit mee bij het selecteren van de zorgverzekering die aansluit bij je situatie.

Heb je jouw zorgbehoefte in kaart gebracht? Check welke zorg er onder de basiszorgverzekering valt en welke onder een aanvullende zorgverzekering.

2. Welk soort basiszorgverzekering 2019 past bij je?
Het afsluiten van een basiszorgverzekering is verplichte kost voor iedere Nederlander. De dekking is bij iedere verzekeraar gelijk. Er kan wel verschil zitten in de keuzevrijheid van zorg. Is de keuze beperkter, dan valt niet iedere zorgverlener onder de dekking. Bijvoorbeeld een zorgverzekeraar waarbij je alleen bij specifieke ziekenhuizen terecht kunt. Je loopt dan het risico om zelf op te draaien voor de kosten als je toch naar een ander ziekenhuis gaat.

Veel zorgverzekeraars bieden verzekerden met een basisverzekering iets extra. Zo kan je korting krijgen op fitnesscentra en andere sportactiviteiten. Verzekeraars bepalen zelf of en met welke partijen ze kortingsacties houden.

3. In hoeverre heb je aanvullende verzekeringen nodig?
Niet alle zorg valt onder de basiszorgverzekering. De behandeling bij de tandarts, extra fysiotherapie en een nieuwe bril bijvoorbeeld. Deze zaken vallen onder de aanvullende zorgverzekering. Overigens geldt de dekking niet standaard voor de hele behandeling of nieuwe bril. Je krijgt vaak een deel vanuit de verzekering en dient het restant zelf te betalen.

Maak per zorgbehoefte een inschatting van het risico dat je loopt. Heb je al tien jaar geen problemen met je gebit? Een peperdure tanddekking met de meest uitgebreide dekking ligt dan niet voor de hand. Neem bij de afweging ook mee of je eventuele zorgkosten zelf in één keer kunt ophoesten als het nodig is.

4. Welke verzekeraar is de beste keus?
Je weet nu wat je zorgbehoeftes zijn. Tijd om daar de juiste verzekeraar bij te zoeken. Let daarbij zowel op de maandelijkse premie als op de hoogte van de vergoedingen. Controleer ook of er bepaalde zorg of zorgverleners zijn uitgesloten, zodat je zelf (een deel van) de rekening betaalt als je er toch gebruik van maakt.

5. Overstappen of niet?
Overstappen kan tot uiterlijk 1 januari 2019. Het is gebruikelijk dat de verzekeraar waar je naar verhuist ook meteen het opzeggen je huidige verzekering regelt. Vraag het voor de zekerheid even na voor het overstappen. Je kunt zelfs de basiszorgverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar dan waar je de aanvullende verzekeringen onderbrengt. Dit komt overigens niet vaak voor in de praktijk.

Veel mensen nemen niet de moeite om de zorgverzekering te vergelijking. Dit terwijl je, zeker als gezin, tot honderden euro’s kan besparen. De moeite om er voor het eind van het jaar toch even tijd in te steken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie