Nieuws

Niet indexeren alimentatie kan je veel kosten

Ieder jaar stijgt de alimentatie. Volgend jaar is dit wettelijk vastgesteld op 2 procent. Is er bij jou geen sprake van een verhoging? Check dan of je er recht op hebt en maak er alsnog werk van.

vrijdag 16 november 2018
Niet indexeren alimentatie kan je veel kosten

Jaarlijks wordt kinder- en partneralimentatie geïndexeerd. Oftewel, inflatie maakt het leven duurder en om dat te compenseren stijgt ook de alimentatie. De overheid bepaalt welk percentage redelijk is. Voor 2019 komt het neer op 2 procent. Zijn zowel jij als je ex al jaren vergeten om de indexatie toe te passen? Regel het alsnog. Het verschil kan behoorlijk oplopen, zeker als je het over meerdere jaren bekijkt.

De door de overheid bepaalde jaarlijkse verhoging van de alimentatie geldt als je onderling geen specifieke afspraken gemaakt hebt. Het is mogelijk om er in een echtscheidingsconvenant vanaf te wijken. In plaats van het percentage kan je bijvoorbeeld afspreken de alimentatie met een vast bedrag te verhogen. Zelfs compleet afzien van indexatie kan, al is de vraag hoe verstandig het is.

Hoogte inflatie bepaalt stijging alimentatie

In de afgelopen jaren was de inflatie in Nederland relatief laag. Lonen gingen niet hard omhoog, wat ook de stijging van de alimentatie in bedwang hield. In 2002 kende alimentatie de grootste stijging uit de afgelopen 20 jaar, destijds stelde de overheid de alimentatieverhoging vast op 4,6 procent.

Door de overheid vastgestelde stijging alimentatie afgelopen vijf jaar
2014 - 0,9%
2015 - 0,8%
2016 - 1,3%
2017 - 2,1%
2018 - 1,5%

Wat is het verschil?

Is er geen sprake van een verhoging, dan heb je ieder jaar 12 maanden waarin het een bedrag aan alimentatie misloopt. Hierdoor kan een percentueel kleine verhoging op termijn behoorlijk verschil maken.

Stel je hebt twee kinderen en je ontving in 2014 in totaal €400 aan maandelijkse kinderalimentatie. De partneralimentatie bedraagt €200, waardoor het totaal uitkomt op €600. Na jaarlijkse indexatie komt het totaal aan kinder- en partneralimentatie in 2019 uit op het volgende:

Jaar      Stijging     Bedrag
2015      0,8%         €604,80
2016      1,3%         €612,66
2017      2,1%         €625,53
2018      1,5%         €634,91
2019      2,0%         €647,61

Zou je in al deze jaren geen verhoging van de alimentatie doorvoeren, dan bedraagt het verschil €868.08 in totaal.

Betaler verantwoordelijk

Het is aan de betaler van alimentatie om de jaarlijkse verhoging ook daadwerkelijk te verrekenen. Uiteraard staat het je als ontvanger vrij om het alvast onder de aandacht te brengen voor 2019. Zijn er geen specifieke afspraken over gemaakt maar wordt de indexatie niet toegepast, overleg dan hoe het alsnog recht te trekken. Een gang naar de rechter kan ook uitkomst bieden. Dit kan met terugwerkende kracht tot vijf jaar terug. Let er wel op dat je in die situatie niet meer kosten aan juridische hulp maakt dan dat het je oplevert aan hogere alimentatie.

Bij het uit elkaar gaan heb je doorgaans al genoeg aan je hoofd. Te veel om uitgebreid met elkaar te discussiëren over de hoogte van de alimentatie. Gelukkig zijn er ook wettelijke bepalingen voor. Let er in ieder geval op dat deze worden nageleefd en leg afspraken goed vast. Ga ook niet klakkeloos akkoord met afwijkende afspraken. De gevolgen op langere termijn kunnen groot zijn.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie