Nieuws

Huis verhuren: mag je zelf de huur bepalen?

Bepaalde hypotheekaanbieders bieden speciale hypotheken aan voor de verhuur van koopwoningen. Ook als particulier kan je zo profiteren van de krapte...

donderdag 8 november 2018
Huis verhuren: mag je zelf de huur bepalen?

Een huis kopen om deze vervolgens te verhuren komt vaker voor. Zowel beleggers als particulieren stappen in door stijgende huizenprijzen en goede verhuurmogelijkheden. Het rendement hangt voor een groot deel af van de huur die je ontvangt. Zelf ook van plan om huisbaas te worden? Let op de volgende regels rond het vaststellen en verhogen van de huur.

Voor de maximaal mogelijke huur is van belang of het gaat om een woning in de vrije sector of sociale huur. In dit artikel gaan we uit van de vrije sector.

Wanneer valt huur onder de vrije sector?

De hoogte van de huur in het begin van de huurperiode bepaalt of een woning onder de vrije sector valt. De grens ligt in 2019 op €720,42 (in 2018 was dit €710,68). Is de aanvangshuur lager, dan gaat het om sociale huur. In dat geval geldt een puntenstelsel. Het aantal punten hangt af van zowel eigenschappen van de woning zelf als de WOZ-prijs.

Als verhuurder in de vrije sector heb je in principe niet te maken met het puntenstelsel. Wel is het belangrijk dat de woning genoeg punten heeft bij de start van de verhuur. Een huurder kan de hoogte van de huur binnen zes maanden laten controleren door de huurcommissie. Mocht blijken dat er onterecht is uitgegaan van de vrije sector, kan de huurcommissie een lagere huur verplicht stellen.

Geen maximale huur

De vrije sector kent geen maximale huur, het is een kwestie van vraag en aanbod. De huur laag insteken en vervolgens naar eigen inzicht verhogen mag echter niet. Bij huurverhogingen geldt de volgende hoofdregel: de huurprijs mag maar eens in de 12 maanden worden verhoogd. Een tussentijdse huurverhoging is alleen toegestaan als er aantoonbaar sprake is van verbeteringen aan de woning.

Neem een indexeringsclausule op

Het is gebruikelijk om een indexeringsclausule op te nemen in een huurcontract. De clausule beschrijft met welk percentage de huur maximaal mag worden verhoogd. De huurder gaat hierdoor bij aanvang al akkoord. Jaarlijks een melding sturen dat de huur stijgt hoeft hierdoor niet.

Zonder de clausule dien je bij een huurverhoging een nieuw contract aan te bieden. Ook hierbij is er geen maximum aan de huur die je kan vragen. De huurder heeft wel de mogelijkheid om niet akkoord te gaan, wat zal leiden tot het eind van de huurovereenkomst. Ook kan de huurverhoging aangekaart worden bij de rechter. Wanneer deze de nieuwe huur niet redelijk vindt, is de verhoging van de baan en mag de huurder tegen de bestaande condities in de woning blijven wonen.

Minder woningen vallen onder sociale huur

De huizenprijs is in de afgelopen jaren hard gestegen. Deze stijging is terug te zien in de oplopende WOZ-waarde van de gemiddelde woning. Leuk voor bezitters van een woning, maar minder positief voor huurders. Door de hogere WOZ-waarde vallen woningen eerder in de vrije huursector. Dit drijft de huurprijzen op. De vraag is hoe lang de WOZ op de huidige manier mee wordt gewogen. Belangenorganisaties pleiten bij de overheid voor verandering, omdat het tekort aan betaalbare huurhuizen toeneemt.

Denk niet te lichtvaardig over het kopen van een woning voor de verhuur. Als huurbaas heb je verantwoordelijkheden, zoals een onderhoudsplicht. Breng daarnaast goed de fiscale gevolgen in kaart. Los van de bezwaren kan het, zeker als je beschikt over eigen spaargeld, een goed alternatief zijn voor sparen. Zeker nu je spaargeld ligt te verpieteren bij de bank.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie