Nieuws

Budget zorgverzekering kan duurkoop zijn

Kies je voor een natura zorgverzekering of toch een restitutievariant? Waarom zou je eigenlijk niet gaan voor een budgetpolis? We zetten de verschillen voor je op een rij.

dinsdag 20 november 2018
Budget zorgverzekering kan duurkoop zijn

Tot eind december kan je een keus maken voor de zorgverzekering 2019. Let bij het vergelijken van de zorgverzekering niet alleen op de kosten. Zo kan je gaan voor een zogeheten budget zorgverzekering. Deze verzekering heeft een relatief lage premie maar ook beperkende voorwaarden. Hoe herken je zo’n polis en is het wat voor jou?

Goedkopere budget zorgverzekering door beperkingen

Verzekeraars kunnen de budget zorgverzekering tegen een lagere premie aanbieden dan de reguliere zorgverzekering. Ze hoeven met minder zorgverleners afspraken te maken en kunnen beter specifieke prijsafspraken maken. Deze gecontracteerde partijen vallen onder de dekking, waarvoor vergoeding geldt conform de verzekeringsvoorwaarden. Wil je toch naar een andere zorgverlener, dan kan de behandeling niet of niet volledig vergoed worden.

Is het erg dat je niet bij iedere zorgverlener terecht kunt? Dat hangt af van jouw wensen en situatie. Misschien heb je in de afgelopen jaren weinig zorg nodig gehad en is dat ook te verwachten in de komende tijd. Minder keuzevrijheid is vervelender voor iemand die kind aan huis is in het ziekenhuis of met regelmaat te vinden is bij een fysiotherapeut.

Meer regelen via internet

Naast de keuzevrijheid moet je bij veel budget zorgverzekeringen meer zaken via internet regelen. Het is bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat je bij iedere apotheek jouw medicijnen kunt halen. In sommige gevallen is het alleen mogelijk om van een internetapotheek gebruik te maken.

Verschillende soorten basiszorgverzekeringen

Je kunt bij het selecteren van een zorgverzekeraar kiezen uit de volgende soorten basiszorgverzekeringen:

 • Een naturapolis
  Zorg bij gecontracteerde zorgverleners wordt conform de voorwaarden vergoed. Je betaalt zelf niet mee, los van het eigen risico.

 • De restitutiepolis
  Je hebt vrije keus en zorg van alle zorgverleners wordt vergoed, mits het onder de voorwaarden valt. De vergoeding is gemaximeerd tot een marktconform bedrag. Daarnaast kan zijn dat je kosten moet voorschieten, om die vervolgens te declareren bij de verzekeraar.

 • Een combinatiepolis
  Dit is een polis waarbij natura en restitutie wordt gecombineerd. Voor
  sommige zorg geldt dus volledige vergoeding, terwijl andere zorg alleen volledig wordt vergoed als er een contract is tussen verzekeraar en zorgverlener.

 • De budgetpolis
  Het gaat om een naturapolis. Het is verschil is dat er met een kleiner aantal zorgverleners afspraken is gemaakt. Een andere term voor de budgetpolis is de selectief polis.

Uiteraard is de premie een belangrijke factor bij het selecteren van een zorgverzekering die bij je past. Check daarnaast ook goed de voorwaarden en controleer in welke mate er sprake is van keuzevrijheid. Bedenk vervolgens of het bij jouw situatie past.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie