Nieuws

Met speciale lening je huis energievriendelijk maken

Ook jouw energiekosten stijgen volgend jaar waarschijnlijk fors. Energiebesparende maatregelen heb je er bij stijgende energietarieven sneller uit. De maatregelen kun je op deze manier financieren.

maandag 29 oktober 2018
Met speciale lening je huis energievriendelijk maken

Zonnepanelen, een warmtepomp of het isoleren van muren en het dak. Je huis isoleren is goed voor de maandelijkse energierekening. Voordat je er extra warmpjes bij zit, moet je wel eerst investeren. Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kost al snel duizenden euro’s. Heb je die niet beschikbaar op je spaarrekening? Speciaal voor de financiering ervan is de Energiebespaarlening in het leven geroepen. Ook in 2019 kun je er een beroep op doen.

Het geld voor de energiebespaarlening komt voor een deel van de overheid en wordt aangevuld door banken. In 2019 wordt het potje met in ieder geval 35 miljoen euro gevuld.

Hoe werkt het?

Je kunt als woningeigenaar een aanvraag indienen op de site van Stichting Nationaal Energiebespaarfonds. Dat is uiteindelijk niet de uiteindelijke partij waar je zaken mee doet. Het afwikkelen van het aanvraagproces en daadwerkelijk verstrekken van de lening wordt overgelaten aan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Na je aanvraag wordt geverifieerd of je gezinsinkomen aansluit bij de hoogte van de lening en bijbehorende maandlasten. Na goedkeuring krijg je het geld niet overgemaakt naar je eigen rekening. Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort. Vervolgens kan je met declaratieformulieren van het SVn facturen indienen van aannemers en installateurs. Na akkoord worden de kosten rechtstreeks voldaan aan de bedrijven.

Maandelijkse kosten energiebespaarlening

Voor de kosten is het van belang welk bedrag je in totaal nodig hebt. De hoogte van de lening bepaalt de looptijd en het rentepercentage. Je lost de Energiebespaarlening annuïtair af. Extra aflossen is boetevrij mogelijk.

Bedrag                            Looptijd             Rentepercentage
€5.000                             7 jaar                1,7%
€5.000 tot 10.000         10 jaar              2,1%
€15.000 tot 25.000       15 jaar              2,1%

Leen je € 10.000, dan los je dit dus in 10 jaar af tegen een jaarlijkse rente van 2,1. De maandelijkse lasten (bruto) bedragen in dit geval €92,47. Het fiscaal aftrekken van de rentekosten is toegestaan.

Hogere lening bij extreem zuinige woning

Ongeveer het hoogst haalbare is een zogenoemde Nul op de Meter woning. Daar is sprake van als de woning minimaal evenveel energie opwekt als er wordt verbruikt. Woningeigenaren die daarvoor gaan, kunnen maximaal €50.000 lenen. Bij de één stap lagere categorie ‘Zeer Energiezuinig’ geldt een maximale lening van €40.000. Beide varianten worden in maximaal 15 jaar afbetaald. De voorwaarden zijn vrij streng, inclusief zaken als een luchtdichtheidstest voor kieren in de woning.

Lening niet voor alleen zonnepanelen

Je mag de lening niet gebruiken voor alleen de aanschaf van zonnepanelen. Het fonds schaart zonnepanelen niet onder energiebesparende maatregelen. Je wekt er energie mee op in plaats van dat je het verbruikt terugbrengt. Om die reden dien je minimaal 25 procent van de lening te besteden aan andere maatregelen. Leen je bijvoorbeeld €10.000, dan kan je maximaal € 7.500 besteden aan de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Investeren in een energievriendelijk huis is geen weggegooid geld. Zeker niet nu de energielasten alleen maar stijgen. Breng vooraf in kaart wat de maatregelen je per maand opleveren. Zo weet je hoe lang het duurt voordat je de kosten eruit hebt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie