Nieuws

‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’

Ben je tussen de 38 en 56 jaar en heb je thuiswonende kinderen? Je valt onder de grootste risicogroep wat betreft een woningbrand. Ook voor de rest is brandpreventie geen overbodige luxe.

woensdag 31 oktober 2018
‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’

Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars lanceren de brandpreventieweken. De campagne ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’ richt zich vooral op gezinnen met kinderen. Deze groep claimt twee keer zo vaak een brand bij hun verzekeraar. Wat kan jij doen om de kans op brand zo klein mogelijk te maken? Doe de test en bekijk hoe brandveilig jij woont.

Voor het eerst is bij het in kaart brengen van brandschades de leeftijd meegenomen. Verzekerden in de leeftijdsgroep tussen de 38 en 56 vormen de grootste risicogroep. Het Verbond stelt als verklaring dat in deze categorie vaak sprake is van een gezinssituatie met (jonge) kinderen.

Minder brandschade door noodweer

In 2017 daalde het totale aantal brandmeldingen bij verzekeraars met 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit betekent niet automatisch dat er in huis veiliger wordt omgegaan met brandrisico’s. In 2017 zijn er relatief weinig uitschieters door bijvoorbeeld storm of onweer. Rond oud en nieuw is jaarlijks wel een forse piek te zien in het aantal meldingen. Ondanks alle waarschuwingen zorgt het traditionele knalfestijn voor veel brandgevaar.

Overijssel koploper

In alle provincies is het aantal verzekeringsclaims door brand gedaald. Wel zijn de regionale verschillen groot. Overijssel voert de lijst aan met 22,1 claims per 1.000 huishoudens. In Zeeland werd door verzekerden het minst geclaimd, met 8,1 op 1.000.

Doe de veiligheidstest

Wist je dat rook gevaarlijker is dan vuur bij een brand? En wat is veiliger, binnendeuren sluiten of open laten als je gaat slapen? Op de website van de Brandpreventieweek kan je testen hoe brandveilig je woont. Aan de hand van een video dien je een aantal vragen te beantwoorden. Vervolgens volgt een advies.

Brandverzekering afsluiten?

Een specifieke brandverzekering wordt over het algemeen niet meer aangeboden door verzekeraars. In plaats daarvan is brandschade onderdeel van de inboedel- en opstalverzekering. Verzekeraars hanteren ook de term woonverzekering. Een verzamelnaam voor de inboedel- en opstalverzekering.

Grofweg vallen de verplaatsbare spullen in de woning onder de inboedel. Het huis zelf (muren, dak, etc.) hoort bij opstal. Controleer goed in de verzekeringsvoorwaarden welke dekking de verzekering precies biedt. Ramen kunnen bijvoorbeeld een uitzondering zijn, zodat er een extra glasdekking nodig is als je het wilt verzekeren. Ook kan er een eigen risico gerekend worden bij schade.

Veel woningbranden ontstaan klein. Een doorgebrande accu of apparaat dat vlam vat in de keuken. De gevolgen kunnen groot zijn, inclusief het afbranden van de hele woning. Dat is niet alleen een financiële strop maar ook levensgevaarlijk. Zorg voor zowel een goede verzekeringsdekking als preventie. Zo blijft die roze wolk in stand.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie