Nieuws

Krapte-indicator woningmarkt op springen

De huizenprijs stijgt door en huizen worden sneller verkocht. De woningmarkt draait op volle toeren. Niet voor iedereen is dat positief. Zoek bijvoorbeeld maar eens een betaalbare starterswoning.

donderdag 11 oktober 2018
Krapte-indicator woningmarkt op springen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) sombert erop los in haar rapportage over het afgelopen kwartaal. Waar makelaars doorgaans vrolijk worden van veel koopinteresse, valt er nu weinig te vieren. Beschikbare woningen zijn snel verkocht en tegen steeds hogere prijzen. Aan de aanbodkant komt er te weinig bij. Het kopen van een woning is voor een groeiende groep niet financieel haalbaar meer. Tijd voor een omslag?  

In het derde kwartaal van 2018 hebben NVM-makelaars bijna 12 procent minder woningen verkocht dan vorig jaar. Al voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal lagen de verkopen lager dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijs zat met 10 procent stevig in de lift en kwam uit op een recordprijs van gemiddeld € 292.000.

NVM krapte-indicator op springen

De NVM houdt een krapte-indicator bij. Die geeft aan uit hoeveel te koop staande woningen een woningzoeker kan kiezen. Komt dit aantal onder de 5, dan is sprake van een markt waarin verkopers het voor het zeggen hebben. Op dit moment staat de meter op 3,7.

Tussen diverse woningtypes zijn er grote verschillen. Kopers met interesse in een vrijstaande woning hebben de meeste keus. Zij kunnen gemiddeld kiezen uit 8,8 woningen. Wie een rijtjeshuis of appartement zoekt heeft het minder getroffen. De krapte-indicator staat voor die woningtypes op springen (2,2 procent). Vooral in meer stedelijke gebieden valt er relatief weinig te kiezen.

Koper vist snel achter het net

Van alle woningen die in het tweede kwartaal te koop zijn gezet, wisselde 5 procent binnen een maand van verkoper. De gemiddelde verkooptijd bedroeg 40 dagen. Bij vrijstaande woningen stond het te-koop-bord langer in de tuin, met een gemiddelde verkooptijd van 74 dagen. De NVM trekt de vergelijking met de jaren 90, de vorige hausse op de woningmarkt.

Te weinig nieuwbouw

Niet voor het eerst klinkt de roep om meer nieuwbouwwoningen. In plaats van meer nieuwe woningen daalde de aanwas juist. Het gevolg? Een nog sterkere prijsstijging dan bij ‘bestaande’ woningen. Ook wordt vooral in steden gebouwd, gasloos en aandacht voor duurzaamheid. Nieuwbouwwoningen tot twee ton zijn hierdoor zeldzaam. Vooral voor starters een probleem, die nodig zijn voor een goede doorstroom op de woningmarkt.

Woningprijs stijgt verder

Het beeld voor de komende tijd ziet er hetzelfde uit. Een dalend aantal verkopen en een stijgende prijs is de verwachting. Het aantal mensen dat wil verhuizen wordt niet opeens kleiner. Wie het kan veroorloven doet mee en betaalt een hogere prijs voor een woning. Steeds vaker boven de vraagprijs.

Aan de andere kant worden koopplannen afgeblazen omdat de prijzen stijgen. Dit geldt zeker voor starters die nog geen overwaarde hebben opgebouwd. Zoals in iedere marktcyclus daalt de prijs vanzelf weer als de vraag afneemt. Daar zijn we echter nog niet.

Voorlopig dendert de woningmarkt door. Leuk voor woningbezitters die hun woning meer waard zien worden. Minder voor starters die op zoek zijn naar een betaalbaar huis. Ook nu doet de NVM een dringend beroep op de overheid. Meer nieuwbouw is het verzoek. Garanties uit het verleden bieden op dat vlak echter weinig zekerheid.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie