Nieuws

Hypotheekrente van 9 procent te hoog bij familiehypotheek

Het aantal starters op de woningmarkt daalt. Ze willen wel kopen maar hebben vaak moeite met het afsluiten van een hypotheek. De familiehypotheek kan het toch mogelijk maken.

dinsdag 30 oktober 2018
Hypotheekrente van 9 procent te hoog bij familiehypotheek

Heb je kinderen of kleinkinderen die een huis willen kopen? Help ze op weg met een familiehypotheek. Je leent ze daarbij een deel van het geld dat nodig is voor de koop van het huis. Zelf word je daar ook niet slechter van. Je kunt je kroost gerust hypotheekrente in rekening brengen. Die kunnen het namelijk weer van de belasting aftrekken. Zo profiteren jullie er beiden van. Let er wel op dat je de rente niet overdrijft.

De familiehypotheek hoeft geen vervanger te zijn voor een reguliere hypotheek. Je kan ook een deel uitlenen aan zoon of dochter, als aanvulling op de hypotheek. Zeker in deze lastige markt voor starters kan dit net de extra ruimte zijn die het kopen van een huis mogelijk maakt. In dit eerdere artikel lees je hoe de familiehypotheek precies werkt.

Baat bij hogere hypotheekrente

Het is aan jou om te bepalen welke hypotheekrente je rekent aan je kind. Een hogere hypotheekrente levert inkomsten op die niet belast worden. De hogere maandlasten voor het kind hoeven geen bezwaar te zijn. Er kan een groter bedrag van de belasting worden afgetrokken.

Bovendien is het voor de ouders mogelijk de betaalde hypotheekrente terug te schenken aan het kind. Schenken aan een kind kan in 2018 fiscaal vriendelijk tot € 5.000. Boven dit bedrag geldt schenkbelasting, de hoogte is afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger.

Overdrijf niet

De aftrekbaarheid van de hypotheekrente is niet ongelimiteerd. De rechtbank oordeelde recent over een in 2015 afgesloten familiehypotheek. In die casus betaalde de zoon een hypotheekrente van 9 procent, over een lening van € 300.000. Met zijn vader was een rentevaste periode van 15 jaar afgesproken. De gemiddelde rente bij reguliere hypotheekverstrekkers bedroeg destijd circa 3 procent. De rechter gaf aan dat je bij een familiehypotheek wel een iets hoger dan gemiddelde rente mag rekenen. Het verschil van 6 procent is echter te groot.

Marktconforme rente

Bij het bepalen van de rente dien je dus marktconforme voorwaarden te hanteren. Dit uitgangspunt biedt wat speling. De fiscus gaat uit van een rente die maximaal 25 procent afwijkt van een vergelijkbare hypotheek bij een bank of andere geldverstrekker. Het staat je vrij om niet uit te gaan van de allerlaagste hypotheekrente in de markt.

Voor recht op hypotheekrenteaftrek gelden de volgende voorwaarden:

  • De lening moet worden aangemeld bij de Belastingdienst
  • De lening dient in minimaal 30 jaar annuïtair te worden afgelost
  • De voorwaarden van de familiehypotheek moeten op papier staan

Meer lenen bij de bank

Banken hebben strikte hypotheeknormen die bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Een familielening heeft een beperkende invloed op je maximale hypotheekruimte. Sommige banken houden er rekening mee als de ouders de betaalde hypotheekrente weer terug schenken aan het kind. In dat geval mag er meer geleend worden dan normaal gesproken het geval zou zijn op basis van de standaardregels.

Het geld op je spaarrekening levert bar weinig op. Investeren in het woongenot van je kind is een goede bestemming. De lening kan overigens ook verstrekt worden door opa’s, oma’s en andere familieleden. We bekijken graag samen de mogelijkheden van een familiehypotheek in jouw situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie