Nieuws

Huis kopen en verhuren levert minder op in grootste steden

Bij het kopen van een woning heb je niet alleen concurrentie van andere mogelijke bewoners. Beleggers staan ook in de rij. Deze interesse is allang niet meer exclusief voor de grote stad.

woensdag 10 oktober 2018
Huis kopen en verhuren levert minder op in grootste steden

Nederlands vastgoed is in trek bij beleggers. In de eerste zes maanden is er voor 3 miljard euro geïnvesteerd in huizen en ander vastgoed, zo blijkt uit een rapport van vastgoedinvesteerder Colliers. Constante huurinkomsten en de lage rente stuwen de interesse. Daar komt de mogelijke winst na een prijsstijging nog bij. De Nederlandsche Bank waarschuwt voor al te veel euforie. Weet je nog, die crisis…

De interesse in het kopen van huizen voor de verhuur komt zowel uit eigen land als over de grens. Ook meer particulieren zien het verhuren van een woning als een alternatief voor de magere spaarrente.

Grootste steden minder in trek

De investeerders richten hun pijlen niet alleen op de allergrootste steden. Daar daalt het rendement van de investering door de relatief hoge prijzen. Amstelveen, Haarlem en Haarlemmermeer zijn steden voor de meer risicomijdende belegger, zo stelt Colliers. Naar inschatting neemt in die steden de vraag naar huurhuizen in de vrije huursector toe. Daarnaast is de kans op grote prijsschommelingen minder groot dan in een stad als Amsterdam.

Hoogste rendement in Schiedam

Wie op zoek is naar het hoogste rendement, komt volgens het rapport van Colliers uit in Schiedam. In deze gemeente zijn de woningprijzen minder hard gestegen, wat een goede verhouding tussen de investering en huuropbrengst oplevert. Een bruto-opbrengst tot zes procent is mogelijk.

Van de grootste steden heeft Utrecht de beste papieren op het gebied van rendement / risico verhouding. Dit onder andere vanwege de goede werkgelegenheid en het hoge aantal jonge hoogopgeleide gezinnen.

De Nederlandsche Bank waarschuwt

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet nog geen omslag op de woningmarkt. De piek in de prijzen is nog niet bereikt, vooral omdat de vraag vooralsnog groter is dan het aanbod aan te koop staande woningen.

Wel stelt DNB op haar website het volgende over de stijgende prijzen: ‘kwetsbaarheden bouwen zich vaak op tijdens een hoogconjunctuur’. Als het enthousiasme niet stuk kan, hebben mensen meer de neiging risico’s uit het oog te verliezen. Juist dan is een markt extra gevoelig voor schommelingen. Een waarschuwing aan het adres van banken die leningen verstrekken en investeerders die ze afsluiten.

Lange adem noodzakelijk

Of het nu gaat om investeren in aandelen of in vastgoed, een lange adem is een voordeel. Ook is het nu lastig voor te stellen, de huizenprijs kan in de toekomst ook weer dalen. Meer tijd geeft je de ruimte om een eventuele waardedaling uit te zitten. Houd ook rekening met andere risico’s als je overweegt een huis te kopen voor de verhuur. Hoger dan verwachte onderhoudskosten, stijgende (gemeentelijke) belastingen en bouwplannen in de omgeving kunnen het rendement drukken.

Meer mogelijk bij de bank

Banken spelen in op de vraag naar het kopen van huizen uit beleggingsmotief. Meer aanbieders staan het verhuren van een woning toe, ook voor particulieren. Een zogenaamde verhuurhypotheek kent wel andere voorwaarden. Zo ligt de maximaal mogelijke hypotheek lager dan bij het koophuis waar je zelf in woont. Inleg van eigen spaargeld is daarom essentieel. Daarnaast zijn er fiscale aandachtspunten.

Het kopen van een huis voor de verhuur kan een goede investering zijn. Heb je studerende kinderen of zijn ze starter op de woningmarkt? Help ze op deze manier aan een koophuis. Wees je wel bewust van de risico’s en maak de beslissing weloverwogen. Wil je weten wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn? Laat het ons weten en we kijken met je mee.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie