Nieuws

Help, mijn kind wordt 18!

Met opgroeiende kinderen merk je pas echt hoe snel de tijd gaat. Zorg dat je voor de 18e verjaardag weet welke verzekeringen nodig zijn en of het nodig is om een nieuwe polis te sluiten.

woensdag 3 oktober 2018
Help, mijn kind wordt 18!

Kleintjes worden groot. Voordat je het weet wordt de zandbak verwisseld voor een eerste baantje. Bij het volwassen worden horen ook wijzigingen op financieel gebied. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekeringen voor je 18-jarige zoon of dochter? Sommige verzekeringen blijven meeverzekerd op de ouderlijke polis. Dat is niet altijd het geval. We zetten de meest voorkomende verzekeringen op een rij.

Bij de onderstaande opsomming gaan we er vanuit dat je als ouder of ouders de betreffende verzekering ook voor jezelf hebt afgesloten.

 • Zorgverzekering
  Tot het 18e jaar staan kinderen op de polis van de ouders. Daarna dient het kind een eigen zorgverzekering af te sluiten. Jongeren zijn een interessante groep voor zorgverzekeraars. Vergelijken loont aangezien de premies fors uiteen kunnen lopen.

 • Autoverzekering
  Thuiswonende kinderen kunnen verzekerd zijn via de polis van hun ouders. Dat hangt wel af van het gebruik. Gaat het verder dan incidenteel de gezinsauto pakken, moet dit gemeld worden bij de verzekeraar. De premie kan hierdoor stijgen. Met een eigen auto is een verzekering op eigen naam sowieso voor de hand liggend.

 • Inboedelverzekering
  Studenten op kamers hebben al snel aardig wat spullen, waar ook relatief dure laptops en telefoons onder vallen. Een inboedelverzekering is geen overbodige luxe. Deze dient de student zelf af te sluiten. Dit kan vaak al voor enkele euro’s per maand.

 • Reisverzekering
  Met vrienden op avontuur gaan is opeens aantrekkelijk dan de vakanties met pa en ma. Bij sommige verzekeraars volstaat de ouderlijke polis, ook bij uitwonende kinderen. Andere verzekeraars hanteren een maximum leeftijd of stellen een eigen verzekering verplicht.

 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Is jouw zoon of dochter verantwoordelijk voor schade aan anderen? De aansprakelijkheidsverzekering kan uitkomst bieden. Kinderen kunnen onder de polis van hun ouders vallen, ook als ze al studeren en op kamers wonen.

 • Ongevallenverzekering
  De ongevallenverzekering keert een geldbedrag uit bij invaliditeit na een ongeval. Ook bij deze verzekering staan kinderen op de ouderlijke polis. Dit kan doorgaans zo blijven na het 18e jaar en de gang naar een eigen kamer.

Het regelen van de verzekeringszaken voor je kinderen is een goed moment voor een eigen verzekeringscheck. Door veranderingen in de persoonlijke situatie kunnen ook risico’s verschuiven, waardoor de dekking van de verzekeringen niet of niet voldoende meer aansluiten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie