Nieuws

Eigen woning geen garantie voor goed pensioen

Veel mensen hebben een te hoge verwachting van hun inkomen na pensionering. Eenmaal met pensioen is het te laat om er nog iets aan te doen. Tijd voor een verplichte pensioenopbouw?

maandag 8 oktober 2018
Eigen woning geen garantie voor goed pensioen

Geld opzij zetten voor later? Dat vinden we lastig. Zeker als het gaat om een pensionering die nog lang niet aan de orde is. Een probleem, zo stelt het Nibud. De organisatie pleit voor het automatisch opbouwen van een aanvullend pensioen. Dit moet geldproblemen voorkomen bij zowel mensen in loondienst als ZZP’ers. Ook nu kan je zelf al actie ondernemen om jouw pensioen veilig te stellen.

Circa 36 procent van de gepensioneerden heeft minder dan €5.000 achter de hand. Onverwachte uitgaven of een inkomensdaling opvangen is lastig met een relatief kleine buffer. Het Nibud verwacht dat over 15 tot 20 jaar een grotere groep moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen.

Verplicht pensioensparen

Vorig jaar al lanceerde voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een proefballon rond het verplicht stellen van pensioenopbouw. Het plan bevatte wel een ontsnappingsclausule. Afwijken van de verplichting kan alleen als je kunt aantonen dat je voldoende opbouwt om na je pensionering rond te komen. Het verplicht stellen is onderdeel van een groter pensioenplan dat achter de schermen wordt opgetuigd. Verwacht wordt dat dit niet eerder dan 2020 van de grond komt.

Eigen woning geen garantie voor goed pensioen

Toekomstig gepensioneerden hebben vaak te hoge verwachting van hun eigen financiële situatie. Zo vertrouwen woningeigenaren op een waardestijging van hun woning. Ook al krijgen ze daar gelijk in, deze meerwaarde zit in stenen en moet eerst nog verzilverd worden voor je er de dagelijkse boodschappen mee kunt betalen. Slechts 9 procent van de huidige gepensioneerde wil kleiner wonen, de meerderheid blijft het liefst zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving. Het huis inwisselen voor een kleinere en goedkopere woning is in dat geval geen optie.

Gescheiden gepensioneerden minder te besteden

Van alle gepensioneerden komt 33 procent moeilijk rond. Een scheiding heeft gevolgen voor het pensioenplaatje. Van de ooit gescheiden gepensioneerden zit 51 procent krap bij kas. Ook zelfstandigen scoren slechter (44 procent) dan het gemiddelde.

Zelf sparen?

Zelf maandelijks een bedrag op je spaarrekening zetten is een optie. Wel vereist het discipline en is de rente historisch laag, waardoor je weinig rendement maakt met je pensioengeld. Sterker nog, over je spaarsaldo in box 3 betaal je ook nog eens vermogensbelasting. Voor je het weet ga je er daardoor zelfs op achteruit.

Fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen

Bouw je aanvullend pensioen op met een specifiek pensioenproduct als banksparen, dan heeft dat fiscale voordelen. Zo betaal je bij banksparen pas inkomstenbelasting als de bank het opgebouwde pensioenbedrag uitkeert. Het pensioengeld op de rekening valt niet onder je eigen vermogen, waardoor je geen vermogensrendementsheffing schuldig bent. Het laatste geldt alleen als het totale bedrag binnen je reserveringsruimte valt. Deze ruimte bepaalt hoeveel je maximaal fiscaal vriendelijk mag opbouwen en is afhankelijk van je situatie.

De exacte pensioenplannen zijn nog niet bekend. Waarom zou je pas actie ondernemen als de overheid het opbouwen van pensioenen verplicht stelt? Check nu alvast hoe het er met jouw financiële toekomstperspectief voorstaat. Zelfs als je nu al via je werk pensioen opbouwt, kan je nog in de gevarenzone zitten. Daar wil je niet achterkomen als je de arbeidsdeur achter je dicht trekt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie