Nieuws

Autoverzekering duurder? Bespaar met een andere dekking

De premie van de autoverzekering rijst de pan uit. Sommige autobezitters betalen 35 procent meer dan twee jaar geleden. Met een andere dekking kan je besparen. Let wel op de verschillen in dekking.

woensdag 17 oktober 2018
Autoverzekering duurder? Bespaar met een andere dekking

Autoverzekeringen zijn fors duurder geworden in de afgelopen tijd. Ook jij betaalt waarschijnlijk meer dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. In de grotere steden zijn premiestijgingen geen uitzonderingen. Jij kunt op verschillende manieren besparen op de autoverzekering. Check bijvoorbeeld of de huidige dekking van de verzekering nog aansluit bij jouw situatie. Een stap terug qua dekking kan een groot premievoordeel opleveren.

Bij de autoverzekering heb je drie mogelijkheden: WA, WA+ en Allrisk. Allrisk is de duurste optie. Uiteraard staat daar ook de meest uitgebreidere dekking tegenover.

Autoverzekering met allrisk dekking noodzakelijk?

Staat er bij jou een splinternieuwe BWM voor de deur, dan ligt een stap terug in de dekking minder voor de hand. Heb je de auto ooit all risk verzekerd maar begint deze al op leeftijd te raken? In die situatie kan je overwegen terug te schakelen naar WA+. De premie van de all risk-verzekering hangt af van de nieuwwaarde van de auto. Deze waarde daalt naarmate de auto ouder wordt. Bij schade is het bedrag voor herstel hierdoor ook lager, waardoor je in verhouding een hoge premie betaalt.

Kostenverschil autoverzekering allrisk en WA+

Ter illustratie maken we de volgende vergelijking, daarbij gaan we uit van de verzekering met de beste prijs / kwaliteitsverhouding:

Gegevens auto: Opel Corsa, bouwjaar 2002
Gegevens bestuurder: 43 jaar, woonachtig te Utrecht
Aantal schadevrije jaren: 10

Premie WA: € 20,12
Premie WA+: € 31,34
Premie All risk: € 44,59

De maximale besparing bedraagt in dit voorbeeld €293,64 per jaar. De premie van de autoverzekering hangt van verschillende factoren af, zoals je leeftijd, woonplaats, auto en je aantal schadevrije jaren.

Welk risico is acceptabel voor jou?

Er is geen vaste regel voor het kiezen van de juiste dekking. Bedenk voor jezelf welk risico je loopt en bereid bent te accepteren. Een hulpmiddel voor de keus is de dagwaarde van de auto. Zo kun je besluiten om van all risk naar WA+ te gaan als de auto bijvoorbeeld onder de €10.000 duikt. Een andere maatstaf is de leeftijd van de auto. Zo is het gebruikelijk om de dekking na circa zes jaar terug te schroeven.

De premie van autoverzekeringen stijgt ook in de komende tijd, zo is de verwachting. Meer schadegevallen en hogere herstelkosten zijn de boosdoener. Ga voor jezelf na of jouw autoverzekering nog bij je huidige situatie past. Alle aanbieders van autoverzekeringen vergelijken kan op onze vergelijkingspagina

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie