Nieuws

Voor- en nadelen nieuwe hypotheekaanbieders

Op de hypotheekmarkt zijn verzekeraars steeds actiever geworden in de afgelopen jaren. Ook andere nieuwkomers verschijnen ten tonele. Ze zorgen voor meer concurrentie en nieuw kapitaal.

vrijdag 28 september 2018
Voor- en nadelen nieuwe hypotheekaanbieders

Colibri, Munt of Tulp. Geen namen waarbij je direct aan hypotheken denkt. Toch gaat het om hypotheekaanbieders die het opnemen tegen de gevestigde orde. Het is voor investeerders interessant om in Nederlandse hypotheken te stappen. Voor jou als woningkoper is het ook positief. Het zet de hypotheekrente onder druk en zorgt voor nieuw kapitaal op de hypotheekmarkt. Zijn er alleen voordelen?

Het is geen toeval dat er in Nederland meer hypotheekaanbieders actief zijn dan enkele jaren geleden. De Nederlandse hypotheekmarkt is interessant voor investeerders omdat:

  • In 2013 kon je nog 105 procent van de woningwaarde lenen. De verhouding tussen de hypotheek en de waarde van het huis wordt loan-to-value genoemd. In de jaren na 2013 is deze verhouding stapsgewijs teruggebracht naar 100 procent. Meer lenen dan de woningwaarde kan dus niet meer. Het beperken van de leenmogelijkheden maakt investeren in Nederlandse hypotheken minder risicovol.
  • Aanbieders van hypotheken hebben tijdens de afgelopen crisis relatief weinig verlies geleden op hun hypotheekinvesteringen. De verliezen op de uitstaande hypotheken bedraagt circa 0,2 procent op de totale hypotheekschuld van de vier grootste banken. In internationaal perspectief niet veel.
  • Ons land kent relatief veel zelfstandig adviseurs. Dat maakt het makkelijker om voet aan de grond te krijgen als nieuwe aanbieder op de hypotheekmarkt.

Hypotheken uit andere potjes

Nieuwe partijen op de hypotheekmarkt wakkeren de concurrentie aan. Positief voor jou als huizenkoper omdat het de hypotheekrente drukt. Kenmerkend voor veel nieuwe aanbieders is een afwijkende manier van funding. Oftewel, de manier waarop ze aan hun geld voor de hypotheekverstrekking komen. Hiervoor maken ze afspraken met pensioenfondsen of andere geïnteresseerde geldschieters. Voor deze fondsen een goede mogelijkheid om te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Specifieke doelgroepen

Een ander kenmerk van veel nieuwe aanbieders is de focus op een specifieke doelgroep, waaronder starters. Startershypotheken zijn veelal minder complexe hypotheken, met een overzichtelijk aanvraagproces. De grotere banken zijn minder gericht op één specifieke doelgroep. Heb je bijvoorbeeld al een hypotheek, ben je ondernemer of is er een scheiding in het spel? In die situaties val je al snel onder de noemer complex.

Laagste actuele hypotheekrente

De laagste hypotheekrente van het moment is 2,42 procent voor een hypotheek met een rentevast termijn van 30 jaar. Zet je de rente 10 jaar vast bedraagt de laagst mogelijke hypotheekrente naar 1,65 procent. Een kortere rentevaste periode levert lagere maandlasten op maar geeft minder rentezekerheid op lange termijn.

Jouw persoonlijke situatie en wensen zijn belangrijk bij het afsluiten van een passende hypotheek. Onze hypotheekspecialisten adviseren je graag over de hypotheek met de beste voorwaarden en de laagste maandlasten. Vul voor een vrijblijvende kennismaking het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie